Gemeente Arnhem

Extra rijksmiddelen voor aanstellen regionale leerplichtambtenaren (22-04-2008)
Het college van BenW van Arnhem heeft vandaag ingestemd met het voorstel om extra rijksmiddelen aan te wenden voor de aanstelling van regionale leerplichtambtenaren. Het besluit vloeit voort uit de wijziging van de Leerplichtwet (per 1 augustus 2007). Leerlingen blijven volledig leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden. Alle jongeren die dan nog geen startkwalificatie hebben, zijn daarna tot hun achttiende jaar, of tot het moment waarop zij een startkwalificatie hebben behaald, kwalificatieplichtig.
De invoering van deze kwalificatieplicht brengt extra taken met zich mee voor leerplichtambtenaren. Het ministerie van OCW heeft landelijk 13 miljoen euro beschikbaar gesteld, die worden uitgekeerd aan de RMC-contactgemeenten, waaronder Arnhem. In het regio-overleg is afgesproken 3 extra leerplichtambtenaren aan te stellen, die in dienst komen bij de gemeente Arnhem maar binnen de regio werkzaam zijn. Deze regionale aanpak moet er voor zorgen dat ongeoorloofd schoolverzuim en handhaving van de kwalificatieplicht efficiënt en effectief aangepakt kunnen worden.

De wijziging van de Leerplicht betreft jongeren van 17 jaar. Door de invoering van de kwalificatieplicht moeten zij tot hun 18de volledig dagonderwijs volgen als zij geen startkwalificatie (minimaal een diploma havo/vwo of mbo-niveau 2) hebben. Voorheen waren deze jongeren alleen partieel leerplichtig. Een vrijstelling geldt voor jongeren die in het bezit zijn van een getuigschrift of schooldiploma praktijkonderwijs, jongeren die voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen hebben gevolgd of meervoudig gehandicapte kinderen.

Regionale aanpak
De verandering heeft tot gevolg dat ook meer leerplichtambtenaren nodig zijn om de kwalificatieplicht te controleren en handhaven. Het ministerie van OCW stelt hiervoor geld beschikbaar aan de gemeenten. In overleg met de 10 omliggende gemeenten is besloten om deze middelen te gebruiken om drie regionale leerplichtambtenaren aan te stellen. De regionale leerplichtambtenaren gaan vooral werken voor de 16- en 17-jarigen van het MBO. Zij stemmen hun werkzaamheden af met de leerplichtambtenaren van de tien regiogemeenten. Voordelen zijn dat de ROCs een vast contactpersoon krijgen en communicatielijnen korter zijn; elke leerling krijgt voor wat betreft schoolverzuim een aanpak en werkwijze op maat; de regionale leerplichtambtenaar is in staat omvang en problemen van verzuim sneller te signaleren en directer aan te pakken; samenwerking met en inbreng bij andere partners / organisaties wordt eenduidig. De colleges van de regiogemeenten moeten allemaal instemmen met dit voorstel; daarna kan de aanstelling van 3 extra leerplichtambtenaren bij de gemeente Arnhem doorgaan.