Gemeente Arnhem

Jaarverslag en Perspectiefnota uitgebracht door het college (18-04-2008)
Op 15 april 2008 heeft het college van BenW een besluit genomen over het concept-jaarverslag en de perspectiefnota. Deze zijn bedoeld voor algemene beschouwingen in de raad van mei as.
In het Jaarverslag 2007 kijkt het college van BenW in grote lijnen met tevredenheid terug op prestaties die een bijdrage hebben geleverd aan de vier stadsprogrammas Participatie en Werk; De zorgzame stad; Verbeteren woon- en leefklimaat en Aantrekkelijke centrumstad. Het jaar 2007 is afgesloten met een positief resultaat van 2,1 miljoen euro.
De Perspectiefnota 2009-2012 is mede geënt op het onderzoek Leefbaarheid doorgrond van de stichting Atlas voor Nederlandese gemeenten. Daaruit blijkt dat, ondanks inspanningen van de gemeente, Arnhem het minder goed dan andere steden op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. In de Perspectiefnota geeft het college aan welke inzet nodig is om verbeteringen te realiseren.

Jaarverslag 2007
In 2007 verscheen de eerste meerjarenprogrammabegroting (MJPB) die geheel onder verantwoordelijkheid van het huidige college is opgesteld. Zowel MJPB als het Jaarverslag zijn opgesteld rond de vier stadsprogrammas: 1. Participatie en werk; 2. Zorgzame stad; 3. Verbeteren woon- en leefklimaat en 4. Aantrekkelijke Centrumstad.

Binnen deze programmas zijn het afgelopen jaar behoorlijke prestaties geleverd om de gestelde doelen te realiseren:

1. Het aantal bijstandsgerechtigden en jeugdwerklozen is in 2007 aanzienlijk afgenomen. Voor een deel komt dat door het economisch tij, maar ook door extra inspanningen bij toeleiding naar werk en onderwijs (werkgeversservicepunt; betere samenwerking met de regionale opleidingscentra). Het voortijdig schoolverlaten is voortvarend aangepakt.

2. In overleg met bewoners en organisaties is de weg geëffend voor vernieuwing en verbetering van de samenhang in het aanbod van voorzieningen op de terreinen welzijn, zorg en wonen; de wijkgerichte toegang zal hierin een belangrijke functie vervullen. Met investeringen in huisvesting van verschillende soorten onderwijs, loopt Arnhem voorop, o.a. zijn vorig jaar drie Brede Scholen geopend. De nieuwe nota integraal jeugdbeleid Opgroeien in Arnhem" is grotendeels gereed. Nieuwe kaders zijn opgesteld voor Burgerparticipatie en communicatie met burgers en het Wijkgericht Werken is geëvalueerd. De drugsoverlast is ten opzichte van 2005 met de helft teruggelopen.

3. De woningbouwproductie is sinds 1997 niet meer zo hoog geweest; alleen al in Malburgen en Schuytgraaf werden bijna 700 woningen gebouwd. De Starterslening is ingevoerd. De inzet in de Arnhemse aandachtswijken en preventiewijken, ondersteund door rijk en provincie, wordt versterkt. In deze wijken werken we steeds beter samen met corporaties, maatschappelijke organisaties en politie, om verbeteringen te realiseren op het gebied van leren, werken, wonen, integratie en veiligheid.

4. Arnhem heeft zich duidelijk geprofileerd met Mode, Kennis en Innovatie (Waterstof). Een toeristisch infopunt is geopend in het centrum, tegenover Arnhem Centraal. Het Informatiepunt Slag om Arnhem is geopend. Grote evenementen als het EK voetbal onder 21, de Modebiënnale en Symfonica in Rosso, trokken veel bezoekers. De bereikbaarheid is sterk verbeterd met de afronding (grotendeels) van de Centrumring.

Behallve positieve ontwikkelingen, zijn er ook zaken minder voorspoedig verlopen, ondermeer Inburgering en integratie (mede onder invloed van Rijksbeleid en regelgeving) is het tempo aanzienlijk vertraagd en de realisatie van verbeteringen van de openbare ruimte, waaronder Buiten Gewoon Beter en het gemeentelijk Rioleringsplan. Hierop moeten we de komende jaren extra inzetten.

Perspectiefnota 2009-2012
Maar vooral om andere redenen is er nog veel werk te verzetten. Dat blijkt uit het rapport Leefbaarheid doorgrond van de stichting Atlas voor Nederlandse Gemeenten. De stad heeft grotere problemen dan de meeste, vergelijkbare gemeenten (veel werklozen, veel goedkope woningen, te weinig banen voor laag opgeleiden, veel overlast en onveiligheid). Arnhem heeft echter relatief goede kansen om hierin verbetering in aan te brengen en mensen mee te laten doen. In de Perspectiefnota is de inzet van het college verwoord om verbeteringen te realiseren. Die inzet is gericht op:
- Meer veiligheid

- Betere kansen voor de jeugd

- Ontwikkeling van een evenwichtige woningvoorraad
- Terugdringen van de werkloosheid en

- Grotere aantrekkeklijkheid van de stad.

Voorts zijn in de Perspectiefnota die doelen ook nog eens een keer benoemd voor de binnenstad, de ontwikkelwijken en een aantal preventiewijken. Daar zullen de inspanningen op bovengenoemde terreinen zich de komende jaren met name manifesteren.

Jaarverslag en Perspectiefnota worden de komende maand besproken in de raad.