Gemeente Beuningen


Verstopping in het rioolgemaal in Ewijk
Schoonmaakdoekjes niet in het toilet gooien

In Ewijk lopen pompen van het rioolgemaal geregeld vast, waardoor medewerkers van Waterschap Rivierenland elke twee weken de pompen moeten schoonmaken. Het vastlopen wordt vooral veroorzaakt door grote aantallen vezeldoeken, die met het rioolwater meekomen. foto

Oorzaken van de verstopping
Ook maandverband, condooms, swifferdoekjes, oude medicijnen en houders voor wc-verfrissers worden door het toilet gespoeld. Tot slot horen boter, jus, frituurvet, afgewerkte olie, terpentine en verfresten ook niet het riool. Hierdoor slibt het riool dicht en kan het afvalwater niet goed worden afgevoerd naar de zuiveringinstallatie van het waterschap. Ook heeft het een negatieve invloed op het schoonmaken van het afvalwater in de zuiveringsinstallatie.

Schade
Behalve directe financiële schade (extra onderhoud, extra slijtage) is het vastlopen van het rioolgemaal ook nadelig voor het watermilieu. Wanneer zo'n storing zich voordoet bij flinke regenval, zal het rioolstelsel snel overvol raken, waardoor rioolwater via nooduitlaten ongezuiverd in de sloot komt. Met alle nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit.

De gemeente en het waterschap vragen u om bovengenoemd afval op de juiste manier af te voeren om dit soort problemen te voorkomen.