Milieudienst Rijnmond

Chemische reactie in tanker


23.04.2008 11:00
Cluster communicatie

In de nacht van dinsdag op woensdag 23 april is een chemische reactie ontstaan in de chemische lading MDI (Methyleendifenyldiisocyanaat) aan boord van een tanker. Uit voorzorg is de tanker van op- en overslagbedrijf Vopak in Botlek-Rotterdam (Derde Petroleumhaven) verplaatst naar het Calandkanaal.

GRIP ingesteld

Om de calamiteit zo goed mogelijk te bestrijden is de Gecoördineerde Regionale Incidenten Procedure (GRIP) ingesteld. Brandweer, politie, DCMR en het Havenbedrijf Rotterdam coördineren de verschillende taken. Dit gebeurt in de Commando Plaats Incident (CoPI). Ook een chemisch adviseur van de DCMR zit in het CoPI- team.
Bij een GRIP-situatie geeft de politiewoordvoerder informatie over het verloop van het incident.

Methyleendifenyldiisocyanaat (MDI)

De chemische stof Methyleendifenyldiisocyanaat is onder andere het basisproduct voor isolatiemateriaal piepschuim (in de bouw). Als dit product in aanraking met water komt, ontstaat een chemische reactie. Hierdoor is de temperatuur en de druk in de tanker gestegen.

Situatie stabiel

Op dit moment is de situatie stabiel. De hulpdiensten houden de situatie nauwlettend in de gaten om passende maatregelen te nemen als dat nodig is.