FNV


23-4-2008 FNV: koopkracht hoofdthema op Voorjaarsoverleg
De grootste vakcentrale FNV wil vandaag met kabinet en werkgevers vooral praten over de portemonnee van de burger. In Den Haag vindt vanmiddag het Voorjaarsoverleg plaats.

Terwijl het nog steeds goed gaat met de economie, merken mensen daar maar weinig van in hun portemonnee. Wouter Bos moet daarom zijn plan voor belastingverhoging intrekken, zo vindt de FNV.

Het kabinet wil per 1 januari de btw verhogen van 19 naar 20 procent. De FNV vindt dat geen goed idee, vanwege de effecten voor de koopkracht.

Kinderopvang Ander belangrijk punt voor de bonden is de kinderopvang. De FNV heeft jaren aangedrongen op een betere regeling die toegankelijk en betaalbaar is. Vorig jaar is die nieuwe regeling er eindelijk gekomen. Het effect is dat meer kinderen naar de opvang gaan, en dat veel meer ouders kinderopvangtoeslag aanvragen.

Het kabinet klaagt nu dat de kosten teveel oplopen. Volgens de FNV had de overheid dit eerder moeten voorzien. Dat het meer kost, mag je niet op de ouders verhalen.

Andere onderwerpen die op de agenda staan zijn onder andere opleidingen, uitzendbureaus en Wajong (regeling voor arbeidsongeschikte jongeren).