Voedingcentrum


Dit najaar eerste duurzame schol uit Noordzee

De vangst van schol is nu nog niet duurzaam volgens de Viswijzer. Daar komt dit najaar verandering in. Als eerste platviskotter in Europa gaat een schipper uit Urk op een duurzamere manier schol vangen. De eerste 800 ton van deze Noordzeeschol wordt dit najaar verwacht. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten kunnen kiezen voor duurzaam gevangen vis. Schol blijft een soort die beter met mate gegeten kan worden, omdat de visstand onder druk staat.

De kotter gaat vissen op een manier die zorgt voor minder bijvangst in de netten terwijl tegelijk het leven op de zeebodem wordt ontzien. Het sleepnet van de te gebruiken 'twinrig' heeft grotere mazen die voorkomen dat te jonge vis naar boven worden gehaald. Om de bijvangst nog verder te beperken, komen er ook ontsnappingspanelen. De aanvraag voor het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk voor de schol moet nog worden goedgekeurd.

Schade aan de zeebodem
De boomkor waar de vissers nu veelal mee werken is omstreden, omdat de zware stalen ketting over de zeebodem sleept en zo volgens organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) te veel schade aanricht. Een voordeel van de 'twinrig' is dat er minder pk's voor nodig zijn, waardoor het schip minder brandstof verbruikt.

Visstand
In onze Noordzee staan bijvoorbeeld de kabeljauw, schol en tong onder druk. Er wordt te veel gevist, waardoor de populatie, dit is de hoeveelheid vissen van een soort, zich niet kan herstellen. Als de visstand eenmaal erg laag is, is het heel moeilijk om dit te herstellen. Duurzame visserij kan de problemen van overbevissing en bijvangst te lijf gaan. Ook andere platvissers maken plannen om duurzamer te gaan werken.

Vis kiezen: schol kan af en toe
Schol is een belangrijke tak van visserij waarvoor Nederland ook de meeste vangstrechten heeft. Het is ook een populaire, magere vis. Het Voedingscentrum raadt aan om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis zoals zalm of haring. Zo krijgt u voldoende gezonde visvetzuren binnen. De regel Eet gevarieerd is bij vis ook goed als u wilt letten op duurzaamheid. Varieer volop en zet soorten die gevaar lopen, zoals schol niet te vaak op het menu.