Technische Universiteit Eindhoven

Nieuw leven voor oude W-hal

Geplaatst: 23 april, 2008

De W-hal, een van de oudste TU/e-gebouwen, ondergaat de komende jaren een totale transformatie. Nieuwe gevels, een volledig nieuwe inrichting en er komt een gebouw bovenop. Maar de kenmerkende hoofdstructuur blijft behouden. Gemeente en TU/e werden het deze week eens over deze plannen.

Een artist impression van de vernieuwde W-hal en de nieuwbouw voor Wiskunde & Informatica.

De vernieuwde hal, die centraal op de campus ligt, gaat allerlei studievoorzieningen huisvesten, zoals de centrale bibliotheek. Het ongeveer zeven verdiepingen tellende gebouw dat er boven komt, wordt het nieuwe onderkomen van de faculteit Wiskunde & Informatica. Naar verwachting start de bouw begin 2009. Begin 2011 moeten de nieuwe bewoners er hun intrek kunnen nemen. De totale kosten voor het project schat de universiteit op ruwweg zestig miljoen. Het universiteitsbestuur zoekt nog naar mogelijkheden om die kosten omlaag te brengen.

De universiteit wilde eerder de oude hal compleet vervangen door nieuwbouw. De gemeente en de gemeentelijke monumentencommissie hadden grote moeite met dit voornemen vanwege de architectonische waarde van het gebouw. De universiteit vroeg daarom architect Joost Ector van bureau Ector Hoogstad een nieuw ontwerp te maken, voor hergebruik van de hal in volle glorie. Geen compromis met de hakken over de sloot, geen minimalistische benadering, zegt architect Ector daarover. Het gemeentebestuur gaf afgelopen dinsdag haar zegen aan zijn nieuwe ontwerp.

De verbouwing van de W-hal is project 1 van Campus 2020, het masterplan voor de huisvesting van de Technische Universiteit Eindhoven. Campus 2020 bestaat uit vier grote bouwprojecten, samen goed voor ongeveer 190 miljoen euro. Project 2 is nieuwbouw of renovatie van gebouw N-laag, als onderkomen voor de faculteiten Elektrotechniek en Technische Natuurkunde. Project 3 is de volledige renovatie van het twaalf verdiepingen tellende Hoofdgebouw. Hierin komen uiteindelijk de faculteiten Industrial Design en Technology Management en de ondersteunende afdelingen van de universiteit. In project 4 gaan W-hoog en W-laag op de schop.