PvdA Rotterdam


Uit het college

7 miljoen euro teruggehaald van fraudeurs

Wo 23 Apr 2008
7 miljoen euro teruggehaald van fraudeurs

Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam (SoZaWe) vorderde in 2007 ruim 7 miljoen euro aan onterecht ontvangen uitkeringsgeld terug. Dit is inclusief de terugvordering van 1 miljoen euro door onderzoeken in het buitenland. SoZaWe beëindigde in totaal 400 uitkeringen.

Dit is een mooi resultaat. Zegt Dominic Schrijer PvdA wethouder Sociale Zaken. Rotterdam laat zien dat het niet loont om te liegen en te bedriegen. Uitkeringen zijn er voor de allerzwaksten en kwetsbaren in de samenleving. Fraudeurs verpesten het voor die mensen en moeten gestraft worden.

SoZaWe werkt nauw samen met verschillende partners als Politie, Belastingdienst en woningcorporaties om uitkeringsfraudes op te sporen. De dienst beschikt over een speciaal Meldpunt Fraude. Ook burgers kunnen hier uitkeringsfraude melden. Bij een vermoeden naar fraude start SoZaWe een onderzoek. Als de fraude is aangetoond, vordert SoZaWe het fraudebedrag van de klant terug en/of zet de uitkering stop. Bij een fraudebedrag hoger dan 6.000 doet SoZaWe bovendien aangifte bij de Officier van Justitie.

Schrijer: De teruggevorderde7 miljoen euro kan nu weer besteed worden om te zorgen dat de mensen in Rotterdam er beter voor komen te staan.