Rechtbank 's-Hertogenbosch


Bijgeplaatste stukken Marshall Museum niet verwijderen

âs-Hertogenbosch, 23 april 2008 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft bij vonnis in incident bepaald dat bijgeplaatste stukken, vooruitlopend op een uitspraak in de hoofdprocedure, niet verwijderd hoeven te worden uit de collectie uit het Marshall Museum in Overloon.

Stichting Historisch Materieel (SHM) is eigenaar van een collectie zwaar militair materieel, die is ondergebracht bij het Nederlands Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. De collectie bevindt zich op dit moment op het museumcomplex Liberty Park in het expositiegebouw Marshall Museum.

SHM vroeg voor de duur van de lopende hoofdprocedure tussen SHM en het Oorlogs- en Verzetsmuseum een voorlopige voorziening aan. Kort gezegd heeft SHM gevraagd de door het museum aan de collectie toegevoegde stukken uit het Marshall Museum te verwijderen, omdat die stukken zonder overleg met SHM bij de collectie zijn geplaatst. Daarnaast stelt SHM dat de goede naam van de collectie zwaar militair materieel wordt aangetast doordat er stukken van mindere kwaliteit en/of een ander tijdperk zijn bijgeplaatst.

Deze stelling is volgens de rechtbank niet feitelijk onderbouwd en uit niets blijkt dat het hier om meer gaat dan de persoonlijke opvatting van de bij SHM betrokken personen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het bezoekende publiek zich een negatief oordeel zal vormen over de collectie als geheel, omdat het om een relatief klein aantal bijgeplaatste voertuigen en voorwerpen gaat. Wellicht dat een kenner ziet dat het om alleen aan de buitenzijde gerestaureerde exemplaren of niet-originele stukken gaat, maar het is niet aannemelijk dat dit bij het grote publiek leidt tot een negatief beeld van de collectie. Ten slotte ziet de rechtbank niet in waarom SHM de uitkomst van de hoofdprocedure niet kan afwachten.

LJ Nummer

BC9857

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 23 april 2008