Politie Gelderland-Midden

Politie houdt actie in Arnhem Zuid tegen autokraken

Publicatiedatum: 23-4-2008 12:24:44

Arnhem - De politie in Arnhem Zuid start deze week een actie tegen auto-inbraak. Doel van de actie is het aantal autokraken dit jaar met 20% omlaag te krijgen. Naast gerichte acties, zoals posten op autokrakers en surveillances op de hot spots, gaat de politie de komende periode ook het publiek actief benaderen om hen te waarschuwen voor autodieven.
Later dit jaar wil de politie in Arnhem Zuid de publieksacties uitbreiden met een preventieactie tegen woninginbraken (rond de zomervakantie) en fiets- en bromfietsdiefstallen.

De actie tegen autokraken gaat deze week van start. Bewoners en winkelend publiek in Arnhem Zuid worden opgeroepen om hun auto goed af te sluiten en geen kostbaarheden in de auto achter te laten. Dat gebeurt door middel van het uitdelen door wijktoezichthouders, van hangers die je achter de spiegel van je voorruit kunt hangen om aan te geven dat er geen buit in de auto aanwezig is. Onder de autoruitenwissers worden bonnen "Niets erin...Niets eruit!' gedaan, waarin de eigenaars van niet goed afgesloten auto's met zichtbare buit hierop attent gemaakt worden.

Hot spots
Het aantal autokraken in Arnhem Zuid vertoonde weliswaar een dalende lijn in 2007. Aan het eind van dat jaar was er echter weer een piek met 45 autokraken in december. De unit Zuid wil het aantal van 420 autokraken in 2007 dit jaar met 20% omlaag krijgen. Regelmatig zal de politie in Arnhem Zuid preventieve controles houden op de `hot spots', de plekken waar de meeste autokraken plaats vinden. Er uit springen in 2007 de wijken: Rijkerswoerd, Kronenburg/Overmaat en Vredenburg/Holthuizen. De grotere parkeerplaatsen bij winkelcentra, grote flatgebouwen en restaurants waren meestal het doelwit. Autokraken worden vaak gepleegd door (drugsverslaafde) veelplegers. De politie richt zich daarom ook op de aanpak van deze veelplegers en probeert ze in samenwerking met justitie voor langere tijd veroordeeld te krijgen.

Laptops en navigatiesystemen
De gebiedsagenten in Arnhem Zuid geven de komende maand via wijkkranten en wijkbladen tips aan de bewoners in Arnhem Zuid om diefstal uit auto te voorkomen. Zij wijzen wijkbewoners vooral op diefstal van laptops en navigatiesystemen. Deze zijn erg gewild bij de autokrakers. De politie adviseert iedereen om deze niet in de auto achter te laten. En wie nog minder risico wil lopen, moet het dashboardkastje leegmaken en het klepje open laten staan.

voor nadere informatie:
peter meijer
026-3524308