Openbaar Ministerie

Curator veroordeeld voor verduistering

Utrecht, 23 april 2008

De Rechtbank Arnhem heeft vandaag een 56-jarige faillissementscurator uit Zeist veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Hij werd ervan verdacht voor bijna drie ton aan euroâs te hebben verduisterd uit failliete boedels. Daarnaast wordt hij voor een periode van drie jaar uit het beroep van advocaat gezet.

Twee weken geleden werd deze Utrechtse zaak door de meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem behandeld. In zijn requisitoir bracht de officier van justitie naar voren dat het om een ernstig feitencomplex gaat. De boedels van zeven bedrijven, die hem als curator in beheer waren gegeven, heeft hij benadeeld voor een bedrag dat in totaal oploopt tot bijna drie ton. Hij heeft dit gedurende een langere periode gedaan, van december 2000 tot 24 mei 2007, de dag van zijn aanhouding. Bovendien heeft hij misbruik van zijn vertrouwenspositie gemaakt. Een curator wordt aangesteld door de rechtbank en heeft verregaande bevoegdheden.

De zaak kwam aan het licht nadat de rechtbank een nieuwe curator had aangesteld. Deze stuitte op onregelmatigheden en deed vervolgens aangifte bij de politie.

De uitspraak is grotendeels conform de eis van de officier van justitie twee weken geleden: een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en ontzetting uit het beroep van advocaat voor een periode van drie jaar. Daarnaast eiste hij dat de verduisterde bedragen terugbetaald moeten worden. De rechtbank volgt de officier van justitie niet in deze eis omdat er voldoende waarborgen zijn gegeven met betrekking tot de schadevergoeding.