VVD


23-4-2008

Europese Commissie belooft onderzoek naar 'aanvallen op winkels'

De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar 'aanvallen op winkels' om meer en betere statistieken te krijgen over deze vorm van criminaliteit. Dat heeft waarnemend eurocommissaris voor justitie en binnenlandse zaken, Jacques Barrot, geantwoord op vragen van Jeanine Hennis-Plasschaert over de Europese aanpak van rondtrekkende winkelbendes.

Hennis-Plasschaert: "In verschillende lidstaten, waaronder Nederland, geven politie en justitie aan dat het aantal berovingen van en diefstallen uit winkels door rondtrekkende bendes duidelijk toeneemt. Het door de Europese Commissie verzamelen van solide statistieken is naar mijn overtuiging een goede aanzet om veel meer aan de Europese bestrijding van grensoverschrijdende winkelcriminaliteit te gaan doen. Daarbij is een belangrijke taak weggelegd voor Europol en Eurojust. Overigens wordt de urgentie van het probleem onvoldoende erkend in de verdere beantwoording van de Europese Commissie. De politiële en justitiële samenwerking tussen de lidstaten moet en kan beter. Het is en blijft dus noodzakelijk om dit hoog op de Europese agenda te zetten."

Het Platform Detailhandel Nederland, dat alle winkeliers van Nederland vertegenwoordigt, geeft in een reactie aan: "In Nederland worden winkeliers steeds vaker geconfronteerd met bendes uit Polen, Litouwen, Bulgarije en Roemenië. Er komen zelfs bendes van buiten de EU. Het is positief dat de Europese Commissie dit probleem in kaart wil brengen. Maar het moet niet bij een onderzoek blijven. Het Platform Detailhandel Nederland pleit ervoor dat Europol en Eurojust structureel actie ondernemen om de rondtrekkende, internationaal opererende bendes te stoppen. Op dit moment, zo blijkt uit de antwoorden van de Europese Commissie, gebeurt dat slechts sporadisch."

De schriftelijke vragen en het bijbehorende antwoord vindt u via de link:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2008-1237+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL