Gemeente Sittard-Geleen


044_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Bestrijding met biologisch middel

Gemeente Sittard-Geleen gaat eikenprocessierups weer te lijf

Sittard-Geleen, 23 april 2008 - De gemeente Sittard-Geleen begint in week 18 met de bestrijding van de eikenprocessierups die op diverse plaatsen in de gemeente voorkomt. De gemeente gaat de eikenprocessierups te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel. Na twee à drie weken wordt de procedure herhaald. De eikenprocessierups veroorzaakt in deze fase nog geen risico's voor de gezondheid.

De eikenprocessierups komt alleen voor op eikenbomen in Zuid Nederland. Ook in onze gemeente komt deze rups op verschillende plaatsen voor. Tussen half mei en eind juni krijgt de rups zogenaamde brandharen. Contact met deze haren veroorzaakt jeuk, huiduitslag, en irritaties aan ogen en/of luchtwegen. Om dit te voorkomen worden de rupsen nog voordat ze brandharen krijgen met biologische bestrijdingsmiddelen aangepakt. De gemeente pakt bij de bestrijding het openbaar groen aan en de terreinen van de Sportstichting. Ook inwoners kunnen de gemeente vragen om hun (particuliere) eikenbomen mee te nemen. 'We willen verdere verspreiding van de rups te allen tijde voorkomen' zo zegt wethouder Ingrid Widdershoven.

De rups is te herkennen aan de volgende kenmerken: de rugzijde van de volgroeide rups is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.

Wanneer burgers aan de hand van deze kenmerken een nest rupsen herkennen op eigen terrein, dan kunnen ze dit melden bij de het algemene telefoonnummer : 046 477 77 77.


---