Gemeente Nieuwegein

Woningbouw in Nieuwegein

In Nieuwegein wordt er op diverse plekken gebouwd en er komen nog meer locaties bij. Het is de bedoeling dat de woningvoorraad de komende tien jaar met in totaal 3.300 woningen wordt uitgebreid. Daarbij gaat het om 1.700 al geplande woningen, waarvoor de plannen al in voorbereiding en/of uitvoering zijn. Daarnaast wil het college 1.600 woningen extra bouwen. Reden hiervoor is het grote tekort aan zorgwoningen, sociale woningbouw en woningen voor starters en senioren. Ook is er behoefte aan meer variatie in woningen.

Op zoek naar nieuwe locaties
Blokhoeve Om 1.600 woningen extra te kunnen realiseren zoekt de gemeente naar nieuwe locaties. Nieuwegein beschikt nauwelijks meer over onbebouwd gebied. Daarom wordt er in bebouwd gebied naar locaties gezocht. Het ontwikkelen van dit soort locaties is een complexe aangelegenheid. Dit komt omdat er vaak meerdere partijen en belangen bij betrokken zijn.

Participatie bewoners
Bouwvergunning Iedereen die wil bouwen heeft een bouwvergunning nodig. Soms is er ook een vrijstelling nodig, als het plan niet past in het bestemmingsplan. De behandeling van een bouwvergunning en vrijstelling verloopt via wettelijk voorgeschreven procedures. Bewoners hebben altijd de mogelijkheid om hun zienswijzen en/of bezwaren kenbaar te maken. Bij grote projecten, zoals de Binnenstad en Blokhoeve, is de gemeente een belangrijke partij. Haar streven is om bewoners op een actieve manier en in een vroeg stadium bij de ontwikkelingen te betrekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het instellen van een begeleidingscommissie en het organiseren van bewonersbijeenkomsten.

Meer informatie
Vragen over de "1.600 woningen extra" kunt dan kunt u mailen naar de programmamanager Hans van den Ham, J.vandenHam@nieuwegein.nl. Heeft u vragen over het zoeken naar een woning, dan kunt u terecht bij of het loket wonen van de stadswinkel, telefoon (030) 607 18 85. Heeft u vragen over het woonbeleid in de gemeente, dan kunt u uw vraag mailen naar de beleidsmedewerker wonen Connie Hofstede, c.hofstede@nieuwegein.nl.