Radboud Universiteit Nijmegen


Volksgezondheidsprijs 2007 voor Haske van der Vorst

Datum bericht: 22 april 2008
Haske van der Vorst heeft de Volksgezondheidsprijs 2007 ontvangen voor haar proefschrift over jongeren en alcohol en de rol van de ouders. De resultaten uit haar onderzoek waren aanleiding tot veranderingen in de preventiecampagne.

Haske van der Vorst heeft aangetoond dat ouders het alcoholgebruik van hun kinderen werkelijk kunnen beïnvloeden door strenge regels te stellen. Het heersende idee dat ouders hun kinderen moeten 'leren verantwoord te drinken' door samen met de kinderen in huiselijke kring alcohol te drinken, is daarmee rigoureus overboord gezet. Ouders hebben de sleutel in handen door alcoholgebruik gewoonweg te verbieden, zo vroeg mogelijk, in de fase waarin kinderen nog nooit alcohol hebben gebruikt èn door zelf het goede voorbeeld te geven. Voorlichting over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik blijkt minder effectief dan gewoonweg grenzen stellen. Deze inzichten hebben de preventiepraktijk in Nederland wezenlijk veranderd.

Jury
De jury bestaande uit de hoogleraren M. Donker, F. Sturmans en J.A. Knottnerus, vond het proefschrift van hoge wetenschappelijke kwaliteit en prees de creativiteit en het kritisch vermogen van de onderzoekster. Minstens zo belangrijk noemde de jury het feit dat de resultaten van groot belang zijn voor de preventiepraktijk. De eerste publicaties uit het proefschrift hebben al geleid tot veranderingen in de preventie van alcoholmisbruik door jongeren.

Over Haske van der Vorst
Haske van der Vorst promoveerde op 27 september 2007 aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek werd begeleid door prof. Rutger Engels. De prijs, een oorkonde en een bedrag van EUR 1500,--, is 9 april uitgereikt tijdens het Nederlandse Congres Volksgezondheid 2008 in het Martiniplaza te Groningen. Haske van der Vorst werkt binnen het Behavoural Science Institute aan vervolgonderzoek. Ze doet onderzoek onder basisschoolkinderen naar het verband tussen het drinkgedrag en opvoeding van ouders en de associaties en
denkbeelden van kinderen over alcohol en de invloed ervan op het vroeg beginnen met het drinken van alcohol.