Radboud Universiteit Nijmegen


Minister krijgt advies over cognitiewetenschappen

Datum bericht: 23 april 2008

Ronald Plasterk - minister van OCW - ontvangt vandaag - 23 april - Van moleculen tot mensen, het KNAW-advies over de toekomst van de cognitiewetenschappen. Het kwam tot stand onder voorzitterschap van prof. Harold Bekkering van het Nijmegen Institute for Cognition and Information.

Onder de aanbevelingen om het vakgebied in Nederland op het huidige hoge peil te houden zijn structurele, grootschalige investeringen in onderzoek, techniek en onderwijs. Opvallender is het advies om de universitaire studie in de neurowetenschappen de bètastatus te geven, wat betekent dat de studenten een jaar langer mogen studeren.

Ook opvallend: er moet een speciale e-science komen om de gegevens uit alle hersenscanners en andere meetapparatuur goed op te slaan en te gebruiken. Dat zal ook de samenwerking tussen de disciplines verbeteren, denken de adviseurs van de minister. Voor dat doel moeten de universiteiten ook lokale platforms voor cognitiewetenschappen oprichten.

Nijmegen is daarmee op de goede weg: de betrokken instituten intensiveren op dit moment al hun samenwerking en brengen dat tot uitdrukking door allemaal Donders in hun naam te gaan voeren. Het FC Donders Institute for Cognitive Neuroimaging krijgt gezelschap van het Donders Institute for Brain and Cognition (voorheen NICI) en het Donders Institute for Neuroscience. Binnen dat cluster wordt cognitie inderdaad van molecuul tot mens onderzocht.