Gemeente Vlaardingen


Intensievere aanpak reuzenberenklauw

23 april 2008

Het college heeft besloten tot een intensievere bestrijding van de reuzenberenklauw. De gemeente gaat vaker maaien op plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met de grote plant met het pijnlijke sap. Het sap van de reuzenberenklauw zorgt voor huidirritaties en zelfs brandwonden.

reuzenberenklauw De reuzenberenklauw groeit explosief en zorgt voor overlast in de stad. De plant komt vooral in de Broekpolder voor en op enkele groene plekken aan de buitenrand van de stad. Het beheer gebeurt door maaien en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De gemeente kiest nu voor een nog intensievere aanpak om de reuzenberenklauw te bestrijden. Bij deze keuze is een afweging gemaakt tussen de gevolgen voor de ecologie en de gevolgen voor mensen die met het sap in aanraking komen.

Bermen en bossen
Waar mensen in de buurt van de reuzenberenklauw recreëren, voert de gemeente de maaifrequentie op van twee naar zes maaibeurten per groeiseizoen. Dit geldt voor (bermen langs) verharde en onverharde paden, voor hondenuitlaatzones, voor open percelen en ook voor natuurlijke paden en ruiterpaden in bossen. Omdat in dichte bospercelen nauwelijks mensen komen, vindt de gemeente het acceptabel dat de reuzenberenklauw hier blijft staan. Als hier wordt gemaaid, zijn de ecologische nadelen te groot, want in de bossen leven veel kleine zoogdieren en amfibieën en broeden veel vogels.

Op zes plaatsen in de Broekpolder waar de overlast groter is dan gemiddeld, start de gemeente een proef met het zaaien van inheemse en concurrerende grassoorten om de berenklauw terug te dringen. Ook gaat de gemeente onderzoeken of begrazen door een schaapskudde mogelijk en gewenst is.

Kenmerken reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw kan gevaarlijk zijn voor mensen die ermee in aanraking komen. Na kneuzing of beschadiging scheidt de reuzenberenklauw een giftig sap af. Dit zorgt in combinatie met UV-licht voor huidirritaties, rode en jeukende vlekken, zwellingen, brandwonden en blaren.

Tips voor thuis
Hebt u zelf in uw tuin de reuzenberenklauw en wilt u deze verwijderen, zorg dan dat u goede beschermende kleding draagt. Ook een veiligheidsbril is nodig. Bij aanraking onmiddellijk spoelen met veel koud water, zonlicht vermijden, zeker gedurende een week en bij letsel of twijfel: raadpleeg uw huisarts.