Universiteit van Tilburg

16 april 2007

Nieuw onderzoeksinstituut CIR start met workshop over innovatie

Start Centre for Innovation Research op 23 april

Ter gelegenheid van de start van het Centre for Innovation Research (CIR) van de Universiteit van Tilburg organiseren WRR en CIR op 23 april a.s. de workshop Micro-foundations for Innovation Policy. Tijdens de workshop wordt de gelijknamige verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) gepresenteerd, geschreven door prof. dr. Bart Nooteboom en dr. Erik Stam. Centraal daarin staat de ontwikkeling van het concept van innovatie als systeem.

Het nieuwe Centrum richt zich op onderzoek naar de organisatie van innovatie binnen en tussen organisaties, naar innovatiestrategie en naar leerprocessen rond innovatie. Innovatieresultaten, innovatieprocessen en het management van innovatie zijn sterk verschillend tussen bedrijven, sectoren en landen. Omdat innovatieve prestaties bepalend zijn voor de overlevingskansen van bedrijven is het van groot economisch en sociaal belang hierover kennis en inzicht te hebben. CIR zal zich met name vanuit een organisatieperspectief bezighouden met vernieuwing. Kernvragen zijn: hoe kunnen organisaties zich in de internationale kenniseconomie staande houden, welke rol speelt innovatie daarin en wat kan/moet daaraan nog worden verbeterd? In het centrum werken zo'n vijftien onderzoekers van sociale en economische wetenschappen van de UvT met een organisatiewetenschappelijke achtergrond. CIR streeft nadrukkelijk naar actieve samenwerking met het bedrijfsleven in de onderzoeksprojecten.

In de workshop ter gelegenheid van de start CIR spreken internationaal vermaarde wetenschappers over onderwerpen uit de WRR-verkenning. Stefano Brusoni (Bocconi University), Rolf Sternberg (University of Hannover), Frank van Oort (Universiteit Utrecht, Ruimtelijk Planbureau) en Nick von Tunzelmann (University of Sussex) gaan in op de ontwikkeling van het concept van innovatie als systeem, waarvoor nader inzicht nodig is in de wisselwerking tussen individuen en organisaties over de creatie van ideeen en de toepassing daarvan in innovatie en in de verspreiding daarvan.

De publicatie van de WRR-verkenning Micro-foundations for Innovation Policy (ISBN 9053565827) is een onderdeel van het WRR-project 'Innovatie' en wordt naast het WRR regeringsadvies Innovatie vernieuwd. Opening in viervoud (ISBN 9053565773) op 28 mei 2008 gepresenteerd aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Beide boeken zijn vanaf 28 mei verkrijgbaar in de boekhandel of via Amsterdam University Press (www.aup.nl).


Bestellen:

Micro-Foundations for Innovation Policy / druk 1
Micro-Foundations for Innovation Policy / druk 1
-