Gemeente Eindhoven

Persbericht 23 april 2008, no. 114

Charter Eindhovense Krachtwijken ondertekend Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en wethouder Fiers (Wonen en Ruimte) hebben maandag 21 april jl. tijdens een werkbezoek aan de Bennekel het Charter voor de aanpak van de drie Eindhovense Krachtwijken Doornakkers, Bennekel en Woensel-West ondertekend. In het Charter wordt onder andere aangegeven wat de overwegingen voor de wijkaanpak zijn en op welke wijze Rijk en gemeente de aanpak van de wijken gezamenlijk vorm willen geven.

Daarnaast zijn meer algemene afspraken geformuleerd, zoals het onderhouden van een korte lijn tussen Rijk en gemeente in de aanpak van de wijken. Tegelijkertijd legt het Charter het gezamenlijk streven naar ontkokering, het tegengaan van bureaucratie en het elkaar vinden in vernieuwende samenwerkingsvormen vast. Ook onderstreept Eindhoven naar het Rijk dat naast de Krachtwijken ook de andere bestuurlijk aangewezen gebieden voor het college van belang zijn.
Ondertekening charter
Afspraken
Het Charter heeft voor de themaâs uit de wijkactieplannen van de drie wijken de gezamenlijke ambities geformuleerd, met daarnaast de inzet van Rijk en gemeente om deze ambities te realiseren. Het gaat hierbij om een groot aantal afspraken, zoals:


* Eindhoven doet mee met het landelijke voorbereidingstraject voor de invoering van het Participatiefonds.

* Vanuit het CWI en UWV wordt voor de Krachtwijken extra capaciteit ingezet.

* Rijk en gemeente gaan gezamenlijk kijken naar manieren om de armoedeval te verminderen of te voorkomen.

* Ingezet wordt op 100% doelgroepbereik voor vroeg- en voorschoolse educatie.

* Deelname aan een landelijk experiment rondom de gezonde wijk.
* Starten van een pilot microfinanciering in samenwerking met het Kenniscentrum Microfinanciering.

* Deelname aan een landelijke pilot om segregatie in het onderwijs tegen te gaan.

* Het Rijk biedt de mogelijkheid om de kosten van conciërges in SPIL-centra in de Krachtwijken te subsidiëren.
* Het Rijk stelt 19 agenten beschikbaar aan het politiekorps Brabant-Zuidoost. Met het korps is afgesproken dat met de inzet specifieke aandacht wordt besteed aan de drie Eindhovense Krachtwijken.

* Gemeente en Rijk gaan gezamenlijk bekijken of en hoe instrumenten en prestaties van welzijnorganisaties verbeterd kunnen worden.
* Het Rijk stelt budget beschikbaar om burgerinitiatieven te ondersteunen.

Met de woningcorporaties en het Rijk zijn afspraken gemaakt over de financiering van de wijkactieplannen. Naar verwachting zal er in de komende 10 jaar ⬠110 miljoen in de drie Eindhovense Krachtwijken aanvullend geïnvesteerd worden.

Voortgang

Rijk en gemeente hebben ook in het Charter afgesproken dat zij gezamenlijk, via onder andere een jaarlijks bestuurlijk gesprek, de voortgang van de uitvoering van de afspraken in het Charter zullen volgen. Verder is afgesproken dat in 2010 een visitatie plaats zal vinden. Tenslotte zal het Rijk het CBS de opdracht geven jaarlijks een effectmeting uit te brengen.

Charter Rijk en gemeente

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
Naar het digitaal loket

deze pagina printen

mail deze link door