Ingezonden persbericht

(Inter)nationale premières op

Frysk Festival

Op het Frysk Festival in augustus 2008 beleven enkele (inter)nationale voorstellingen hun première. Om u op de hoogte te brengen van het complete programma van dit tiendaagse culturele festival met de premières organiseert het Frysk Festival een programmapresentatie in Amsterdam. Artistiek leider Guy Coolen nodigt u van harte uit op woensdag 23 april om 16.00 uur in het Staetshuys aan de Herengracht 460 in Amsterdam.

In een videopresentatie maakt u kennis met enkele voorstellingen. Maar u krijgt ook live een voorproef van een van de eigen producties van het Frysk Festival. Sytze Pruiksma licht toe wat hij met zijn voorstelling Lân(Land) gaat doen. Lân beleeft zijn première tijdens het Frysk Festival en zal daarna op andere nationale en internationale festivals staan. In die voorstelling verbeeldt Pruiksma in klank en beeld hoe hij het landschap ziet.

Op het Frysk Festival gaat ook een nieuwe voorstelling van de Belgische theatermaakster An de Donder in première. In Twee oude vrouwtjes geeft An de Donder samen met actrice Sien Eggers een beeld van twee oude vrouwen aan het eind van hun leven. De teksten zijn gebaseerd op werk van Toon Tellegen. In de voorstelling worden ze toegezongen door vier oude mannenstemmen uit Friesland. Deze voorstelling wordt ook in België opgevoerd.
Net zoals de opera Platée, waar een groep van veertig jongeren uit België en Nederland mee aan de slag gaat. In tien dagen maken zij onder professionele begeleiding deze jongerenopera.
De eerste zaterdag van het festival staat in het teken van de poëzie. Op het poëziefestival 'Frjemde Kusten' in Leeuwarden dragen nationaal en internationaal bekende dichters uit eigen en andermans werk voor. Een van de gasten is Breyten Breytenbach uit Zuid-Afrika.
Het thema van het Frysk Festival dat van 22 t/m 31 augustus in Friesland wordt gehouden is 'de gemeenschap'. Dit onderwerp komt in alle voorstellingen terug.

Guy Coolen (1966) is zakelijk en artistiek leider van Muziektheater Transparant, artistiek leider van de Operadagen in Rotterdam en betrokken bij projecten in het Noorse Stavanger, dat dit jaar culturele hoofdstad van Europa is.