LNV Minister Verburg opent expo over ecologische netwerken in Museon

22/04/2008 23:21

Museon

LNV Minister Verburg opent tentoonstelling over ecologische netwerken in Museon
Leefruimte voor mens en dier toont problematiek van versnipperde Nederlandse natuur

De opening wordt verricht op woensdag 23 april 2008 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via Rob de Winter, pers & publiciteit Museon.
Het openingsprogramma start om 9.00 uur in de foyer van het Museon. Omdat de tentoonstelling vooral is gericht op kinderen in de leeftijd van 10 - 12 jaar, wordt er een speciaal openingsprogramma gepresenteerd door televisiepresentator en programmamaker, Paula Udondek.

Expositie
De Nederlandse natuur is versnipperd door onder andere (water)wegen en verstedelijkte gebieden. De mens kan zich goed door ons landschap verplaatsen door wegen, bruggen, tunnels en zebrapaden. Maar hoe is dat geregeld in de dieren- en plantenwereld?
De nieuwe permanente tentoonstelling Leefruimte voor mens en dier laat op een aanschouwelijke manier op deze problematiek in.

Ecologisch netwerk
De realisatie van een ecologisch netwerk is voor veel plant- en diersoorten noodzakelijk om te overleven. De tentoonstelling 'Leefruimte voor mens en dier' gaat over de noodzaak om gebieden met elkaar te verbinden. Eén en ander wordt uitgelegd aan de hand van migratieproblemen in ons land voor de otter, de das, de roerdomp en het edelhert. De lesexpositiezaal en het bijbehorende educatieve programma zijn met name ontwikkeld voor het onderwijs. Barrières voor dieren ook internationaal probleem
Dieren moeten zich steeds verplaatsen. Ze zoeken voedsel, soortgenoten of nieuw leefgebied. Ons natuurlandschap is sterk versnipperd. Bebouwing, wegen, kanalen en hekken vormen barrières voor dieren. Als edelherten 's winters in bossen niet genoeg voedsel vinden, trekken ze naar rivierdalen. Dat is hun natuurlijk gedrag. Maar de edelherten in Nederland leven in natuurparken, omgeven door hekken en wegen. Daardoor is de natuurlijke seizoenstrek onmogelijk. Ook jonge dassen hebben last van onze versnipperde natuur. Als de jongen volwassen worden gaan ze op zoek naar een nieuwe leefplek. De enorme toename van het verkeer maakt veel verkeersslachtoffers onder de dassen. Dit is een internationaal probleem. Dieren en planten letten bij hun trektochten niet op kunstmatige landsgrenzen. Daarom werken de Europese landen samen om hun natuurgebieden met elkaar te verbinden. Het geeft planten en dieren meer leefruimte.

Samenwerking

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Fonds 1818.

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

http://www.museon.nl