Gemeente Lisse


Website gemeente Lisse 36e plaats in ranglijst

Op 17 april is bekend geworden dat www.lisse.nl de top 50 van de ranglijst Overheid.nl Monitor is binnengekomen. De website staat op nummer 36 van deze landelijke ranglijst waarin de websites van alle 443 gemeenten zijn opgenomen. Van de gemeenten tot 25.000 inwoners staat Lisse op nummer 9. Naar deze resultaten is toegewerkt sinds de lancering van de vernieuwde website op 25 oktober 2007.

Nadat college en raad in 2006 besloten om een geheel vernieuwde website te laten bouwen, werd de top 50 als doel gesteld. Met een notering op de 36e plaats is dit doel in een halfjaar tijd behaald. Een plaats in de top 50 bereik je immers niet met een goede navigatie en moderne uitstraling alleen.

Eisen Overheid.nl Monitor

Belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van de score zijn de ontwikkelingen op het gebied van de elektronische overheid. Advies Overheid brengt deze ontwikkelingen in kaart in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vragenlijsten die worden gebruikt, worden elk jaar aangescherpt. Items waar alle gemeenten inmiddels aan voldoen, leveren geen punten meer op. Items op basis van nieuw beleid, voortschrijdend inzicht enzovoorts verschijnen nieuw op de vragenlijsten. Een voortdurende ontwikkeling dus. Het behalen en behouden van een hoge notering vraagt daarom veel van een organisatie.

Nieuwe onderdelen op www.lisse.nl

Sinds de lancering van de vernieuwde website in oktober vorig jaar zijn er veel nieuwe onderdelen bijgekomen. Een greep hieruit.
* Een inwoner of bedrijf kan bij de bekendmakingen tegenwoordig zoeken op type vergunning, postcode en omschrijving. Dat betekent dat niet meer alle bekendmakingen doorlopen moeten worden maar dat er gericht kan worden gezocht.

* De gemeentelijke productencatalogus is nu gekoppeld aan die van andere overheden. Via de gemeentelijke zoekmachine zijn daarom, indien van toepassing, ook zoekresultaten van provincie, waterschap of het Rijk te vinden.

* Ook nieuw zijn de weblogs van Jan Kippers en Bas Brekelmans. Zij vertellen daarop regelmatig over hun bezigheden als wethouder en over andere zaken die hen interesseren.

* Initiatieven van burgers gericht op het beïnvloeden van overheidsbeleid staan ook op de website. Het zijn initiatieven van burgers die iets willen bereiken: een betere woonomgeving, zorg voor anderen, het uitdragen van een idee, een ideëel bedrijf enzovoorts.

* Verder worden alle recente verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gepubliceerd op de website en staan alle in Lisse geldende regelingen en verordeningen er op.

Onderzoek naar waardering door burgers

Een top 50-notering is een flinke opsteker maar de gemeente wil weten of ook de inwoners en bedrijven in Lisse zo positief zijn. Daarom wordt binnenkort het burgerpanel benaderd met vragen over de site. In het najaar vindt bovendien de 1-meting plaats van het onderzoek naar de dienstverlening. Eind 2006 werd een 0-meting gehouden waarin onder andere naar de wensen voor de website werd gevraagd. De nieuwe meting zal duidelijk maken of de website aan de wensen van de burger voldoet.

Laatst gewijzigd op: 22-4-2008 19:43