Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 23 april 2008

In pdf (4,3 mb) en in tekst

* Besluiten dagelijks bestuur
* Aanvragen bouwvergunningen
* Gesloten
* Vergadering Bezwarencommissie op 6 mei
* Zuid opent de deuren
* College bezoekt Charlois
* Feestelijke Koninginnedag in Charlois
* Heropening clubgebouw Speeltuinvereniging Charlois
* Start campagne "Geweldig Charlois"
* Zuid Explorer in Oud-Charlois
* Zondagmiddagmuziek in Pendrecht
* Europese dag van de Buren
* Training in debat

----------

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:
* aan het Schreuder College voor het houden van sportactiviteiten in het Zuiderpark op woensdag 23 april 2008 van 12.30 uur tot 15.00 uur (besluit 15 april 2008);
* aan de Commissie der Gevallenen Heijplaat voor het afsluiten van de Courzandseweg ter hoogte van de Neptunusstraat, de Sirahstraat en de Heijsekade, op zondag 4 mei 2008 vanaf 19.50 uur tot 20.15 uur, in verband met de dodenherdenking (besluit 16 april 2008);
* aan Rotterdam Festivals voor het innemen van een standplaats met een Engelse dubbeldekker op maandag 21 april 2008 van 09.00 uur tot 13.00 uur nabij het monument De Vallende Ruiter aan het Zuidplein, in verband met de nationale viering 5 mei, project Jong in 45 - Jong NU (besluit 17 april 2008).

Kapvergunningen:

Vergunning geweigerd:
* voor het kappen van drie kastanjes ter hoogte van Rollostraat nr. 19 (besluit 15 april 2008);
* voor het kappen van twee kastanjes ter hoogte van Rollostraat nr. 39. (besluit 15 april 2008);
* voor het kappen van drie kastanjes ter hoogte van Eilertstraat nr. 28. (besluit 15 april 2008);
* voor het kappen van drie kastanjes ter hoogte van Marjoleinstraat nr. 16 (besluit 15 april 2008)

Voor alle bovengenoemde bomen geldt dat zij wel ziek zijn, maar dat niet duidelijk is wat de oorzaak van de ziekte is en of herstel mogelijk is. Daarom is besloten de bomen te handhaven, zolang zij geen risico voor de omgeving opleveren. Mocht de gezondheidssituatie verslechteren, kan aanvrager opnieuw een kapaanvraag indienen. Bij gevaar voor de omgeving kan eventueel een spoedprocedure worden toegepast.

Buiten behandeling gesteld:
* de aanvraag voor een kapvergunning voor het kappen van een metasequoia in tuin nr. 12 van volkstuinvereniging Phoenix, Keyenburg 1 (besluit 10 april 2008).

Verkeer:

Besluit tot:
* het instellen van een parkeerverbod aan de noordelijke zijde van de Maasdamstraat, d.m.v. het plaatsen van Borden E1 (Parkeerverbod) van Bijlage 1 van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (besluit 15 april 2008).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:

1. voor het gedeeltelijk vernieuwen en veranderen van de woningen en woningscheidingen aan de Bas Jungeriusstraat 250-254 en aan de Verschoorstraat 58-60;

Vrijstelling bestemmingsplan verleend/vergunning verleend:

1. voor het gedeeltelijk vergroten van het verpleeghuis aan de Carnissedreef 280 (bouwvergunning eerste fase). Het is de bedoeling om de derde bouwlaag, binnen de rooilijnen, uit te breiden en een vierde bouwlaag toe te voegen. De indeling van de ruimten wordt aangepast en de noodtrappen aan de oost- en westgevel worden verplaatst naar de zijgevels van de betreffende bouwdelen (besluit 2 april 2008).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvraag bouwvergunning

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvraag voor een bouwvergunning is ingediend:
* voor het wijzigen van het bouwplan voor het oprichten van 50 eengezinswoningen, Sommelsdijkstraat;

Bovengenoemd plan moet nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11 .

Rotterdam, 23 april 2008

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Gesloten

Op woensdag 30 april (Koninginnedag), donderdag 1 mei (Hemelvaartsdag) en op maandag 5 mei (Bevrijdingsdag) is het deelgemeentekantoor gesloten.

De afdeling Publiekzaken is in deze week wel open op vrijdag 2 mei. De andere afdelingen van het deelgemeentekantoor zijn die dag dicht.

Op maandag 12 mei is het Tweede Pinksterdag. Ook dan is het deelgemeentekantoor gesloten.

Vergadering Bezwarencommissie op 6 mei

De Bezwarencommissie van de deelgemeente Charlois vergadert op dinsdag 6 mei aanstaande in de Waalhavenzaal in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. De vergadering begint om 10.00 uur.

Agenda:

1. 10.00 uur Voorbespreking.

2. 10.30 uur Behandeling van de bezwaarschrift van P. Smit (van Veen Advocaten) namens E. Mulder inzake weigeren van een bouwvergunning voor het pand Wolphaertsbocht 102.

3. 11.00 uur Beraadslaging inzake bezwaarschrift bestuursdwang fietsverwijdering Zuidplein (van Oeveren).

4. 11.30 uur Beraadslagingen agendapunten 2 en 3.

Met uitzondering van de agendapunten 1 en 3 is de hoorzitting openbaar.

De stukken die op deze agenda betrekking hebben zijn voor belanghebbenden ter inzage. U dient daarvoor een afspraak te maken met dhr. T. Revet, tel. (010) 410 74 82. Wanneer u de stukken komt inzien, dient u uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Zuid opent de deuren

Op zaterdag 17 mei staan tussen 11.00 en 14.00 uur in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde honderden te koop staande huizen open voor bezichtiging.

Het gaat om bestaande bouw. De huiseigenaren zelf verzorgen de bezichtigingen. Twaalf op Zuid gevestigde of gerichte makelaars, een bank en vier corporaties zijn die dag eveneens geopend voor belangstellenden.

Alle locaties zijn herkenbaar aan de poster "Zuid opent de deuren" die voor de ramen hangt.

De organisatie van het massale Open Huis is in handen van een aantal makelaars van Rotterdam- Zuid. Het is de tweede keer dat de makelaars dit organiseren; deze keer in samenwerking met een aantal woningcorporaties, de Rabobank, de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde en het Pact op Zuid.

Bustochten

Woningen zijn belangrijk, maar de woonomgeving is dat zeker ook. Is er groen in de buurt, een park misschien, waar zijn de winkels, het wijkgebouw, het buurthuis, een bank of het gezondheidscentrum. Deze vragen en andere worden beantwoord tijdens een vijf kwartier durende gratis busrondrit, georganiseerd door het Pact op Zuid.

De bussen vertrekken vanaf drie verschillende locaties en rijden door Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Na vijf kwartier bent u weer terug op uw vertrekpunt.

Om u in te schrijven voor één van de drie bussen, hoeft u niet perse op zoek naar een nieuwe woning te zijn, maar het zou natuurlijk wel een geweldige combinatie zijn.

Eerst met de bus de woonomgeving bekijken en aansluitend een te koop staande woning bezoeken die uw belangstelling heeft.

De bussen vertrekken om 10.30 uur en zijn om 11.45 uur weer terug bij het vertrekpunt.

Aanmelden is noodzakelijk.

Opstapplaatsen

Charlois: Zuidplein, opstapplaats voor toerbussen Gooilandsingel ter hoogte van Boerhaavestraat.

Feijenoord: voor de hoofdingang/ plein van supermarkt Jumbo, Entrepotgebouw, Vijf Werelden 33/Rosestraat.

IJsselmonde: het (tijdelijke) deelgemeentekantoor afdeling Burgerzaken aan de Groene Tuin 317.

Aanmelden voor één van de bussen is mogelijk bij: CEM De Huismeesters, Slinge 600, Constance Groenendijk, telefoon: 293 45 55, email info@cem.nl

Per bus kunnen vijftig personen mee. Wees er snel bij want: vol is vol.

Deelnemers aan "Zuid opent de deuren" zijn: Kolpa Makelaars in het Koetshuis, CEM De Huismeesters, Adwil Vastgoed Bredenoord, Adwil Vastgoed Dorpsweg, NVV Wonen, Prima Makelaars, Schildtvoorde NVM Makelaardij, Van der Wiel Makelaardij en Taxaties, Voorberg NVM Makelaardij, Woonvisie, Zuidstad Makelaars Spinozaweg, Zuidstad Makelaars Zuidplein, Rabobank Rotterdam-Zuid, Stichting Woonstad Rotterdam, Com Wonen, De Nieuwe Unie, PWS.

College bezoekt Charlois

Op een bitterkoude ochtend bezochten vorige week de wethouders van Rotterdam onze deelgemeente. Het Charloise bestuur nam het college mee op een route door de vooroorlogse wijken. Naast de geplande aanpak van een aantal straten in Oud-Charlois en Tarwewijk, wandelden de bestuurders ook langs de bijna afgeronde herinrichting van de Lepelaarsingel. In zijn laatste jaar in Rotterdam kon burgemeester Opstelten helaas niet aanwezig zijn bij het bezoek.

Feestelijke Koninginnedag in Charlois

Op meerdere plekken in de deelgemeente Charlois wordt Koninginnedag uitgebreid gevierd. Op woensdag 30 april kunt u onder meer terecht in historisch Oud-Charlois, bij de Larenkamp in Zuidwijk, op het Amelandseplein in Carnisse, op het sportterrein van S.V. RDM aan de Arie den Toomweg op Heijplaat en op de Dordtselaan in de Tarwewijk

Carnisse

Evenals vorig jaar is er op het Amelandseplein in Carnisse weer een gezellige vrijmarkt. Kinderen kunnen een kleedje neerleggen om daar hun overtollige spulletjes te verkopen; volwassenen kunnen daarvoor een kraampje huren. Verder worden kinderspelletjes gedaan waar leuke prijsjes mee te winnen zijn en zijn er een springkussen, een treintje en een draaimolen. Er is muziek en ter versterking van de inwendige mens zijn er pannenkoeken en drankjes te koop. Om 14.00 uur start op het basketbalveld een voetbaltoernooi voor jongeren. Op het Amelandseplein wordt feestgevierd van 12.00 tot ca. 17.00 uur.

Heijplaat

Hier organiseren Buurtvereniging Heijplaat en sportvereniging R.D.M. het Koninginnedagfeest dat omstreeks 9.00 uur begint met een optocht vanaf het Rondoplein naar het terrein van Sportvereniging R.D.M. aan de Arie den Toomweg 40. Hier worden de hele dag kinderspelen gehouden en zijn er optredens. Het feest duurt tot 23.00 uur.

Oud-Charlois

Het Blommenfesteijn kan zich inmiddels met recht het grootste Koninginnedagfeest van Charlois noemen. Ook op deze 14e editie zijn er op en rond de Charloisse Kerksingel weer vele feestelijkheden voor jong en oud. Op de twee podia zijn diverse muziek- en dansoptredens, met onder andere Wim Dalmee, Andrew Dean, Rapper Pijnstiller, Salsa Lydia, Mainport Barbershop Singers. Ook zijn er vele attracties en activiteiten. Inmiddels traditie is de rommel-/braderiemarkt met ongeveer 140 kramen. En voor de kinderen is er de gezellige vrijmarkt met leuke attracties erom heen, georganiseerd door onder andere Sport en Recreatie, Thuis op Straat en Charlois Welzijn.

Dit jaar zal burgemeester Opstelten het Blommenfesteijn bezoeken. Hij komt tussen 16.00 en 17.00 uur.

Het feest wordt georganiseerd door Stichting Blommenfesteijn en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Voor een overzicht van het programma zie: www.blommenfesteijn.nl

Tarwewijk

Op de Dordtselaan, pleintje hoek Putsebocht, dus eigenlijk aan de Feijenoord-kant, organiseert Oranjevereniging Dordtselaan van 13.00 tot 22.00 uur een Koninginnedagfeest, met optreden van bands en dansgroepen uit verschillende culturen, zoals een Antilliaanse band, een Marokkaanse buikdanseres, een Turkse dansgroep, een Afrikaanse band, een Surinaamse band en een Hindoestaanse band. Voor de kinderen zijn er tussen 13.00 en 14.00 uur oer-Hollandse spelen en is een clown aanwezig.

Zuidwijk

In Zuidwijk barst al om 9.00 uur het feestgedruis los rondom Wijkgebouw Larenkamp aan de Slinge 303 en aan de Hietkamp. Dan begint namelijk de vrijmarkt. Voor de kinderen is deze rond de Larenkamp; volwassenen kunnen terecht aan de Hietkamp en op het parkeerterrein achter de Larenkamp. Vanaf 7.00 uur kan men een plekje in beslag nemen (kom vroeg, want vol=vol). Om 9.55 uur worden bij de Larenkamp de klokken geluid en om 10.00 uur hijsen deelnemers van de scouting de vlaggen. Daarna is er koffie met een krentenbol. Tussen 10.30 en 16.00 uur zijn er diverse optredens. Voor de kleintjes is er een draaimolen. Om 16.00 uur is het feest afgelopen.

Heropening clubgebouw Speeltuinvereniging Charlois

Koninginnedag wordt extra feestelijk voor de vrijwilligers en kinderen van speeltuinvereniging Charlois aan de Carnissdreef 296. Op woensdag 30 april wordt namelijk het gerenoveerde clubgebouw in gebruik genomen.

Omstreeks 13.00 uur openen deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst en dagelijks bestuurder Ed Goverde het vernieuwde clubgebouw.

Speeltuin Charlois werd in 2005 al opnieuw ingericht; er kwamen toen nieuwe avontuurlijke speeltoestellen, een kikkerbadje, een natuurlijk poeltje en een trapveld. De inrichting van deze speeltuin geldt als voorbeeld voor vele andere speeltuinen die opnieuw moeten worden ingericht.

Nu is ook het clubgebouw aangepakt. Tot enkele maanden geleden was het een versleten pand, dat ook nog eens te lijden had van vandalisme. Nu is het helemaal opnieuw ingericht met frisse kleuren, nieuw sanitair en keuken, nieuwe meubels en gordijnen. De eerst dichtgespijkerde ramen zijn weer open en de zon kan weer naar binnen schijnen.

De opening wordt op 30 april feestelijk gevierd. Van 10.00 tot 16.00 uur is er vrijmarkt door en voor kinderen. Tussen 11.00 en 13.00 uur treedt er een clown op. Om 13.00 uur is dan de officiële opening. 's Middags is er een tumblingbaan onder leiding van Gymnastiekvereniging Animo uit Hoogvliet en kunnen de kinderen pannenkoeken versieren.

De speeltuin is om 10.00 uur open. Toegang is gratis.

Deelgemeente Charlois, VSB-fonds, Stichting Solidarodam, Stichting Aelwijn Florisz, Stichting bevordering van Volkskracht, van Leeuwen van Lignac Stichting, Stichting Zonnige Jeugd, Stichting Job Dura Fondsen, Verhagen Stichting droegen bij aan de renovatie van het clubgebouw. Daarnaast was er een flinke bijdrage uit eigen kas van de vereniging. De vereniging van de Rotterdamse speeltuinen BSW zorgde voor advies en begeleiding van de bouwwerkzaamheden.

Een volgende wens is de grondige aanpak van de snoepwinkel

Voor meer informatie Speeltuin Charlois, tel. 010-4800169

Start campagne Geweldig Charlois

Op donderdag 17 april gaf deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de aftrap van de campagne "Geweldig Charlois". In wijkgebouw Oud-Charlois sprak hij met leerlingen van klas 2S van het Zuiderpark College. Zij waren op dat moment druk bezig met het maken van hun eigen filmpje over het onderwerp 'geweld'.

De deelgemeente start deze campagne om jongeren na te laten denken over geweld.

Leerlingen van zes schoolklassen van het Albeda College (Van Blommesteynweg) en het Zuiderpark College gaan de komende tijd gewapend met een camera op pad in de wijk. Als jonge reporters maken ze documentaire-achtige filmpjes waarin het thema geweld verkend wordt. En dan met name de eigen rol daarin: zijn ze pleger of slachtoffer? Hoe zien ze dat zelf? Het resultaat zijn korte documentaires van 1 tot 2 minuten. De leerlingen doen alles zelf: het verhaal bedenken, filmen en monteren.

De filmpjes worden in de klas vertoond en besproken als lesstof. Na afloop kiest iedere klas het beste filmpje. Deze filmpjes worden vertoond tijdens de première op 30 mei in theater Zuidplein. Op deze dag worden alle filmmakers feestelijk ontvangen en beloont een publieksjury en een vakjury het beste filmpje met een mooie prijs.

Vanaf eind april kunt u alle filmpjes zien op www.geweldigcharlois.nl

De campagne is het initiatief van de deelgemeente Charlois.

Zuid Explorer in Oud-Charlois

In Oud-Charlois zijn elke laatste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur tien creatieve winkels, projectruimten en galeries geopend: Zuid Explorer. Zo ook op zondag 27 april.

Kunst, B-Art en handwerk kijken, shoppen, historie ontdekken en flaneren. Kortom: doe een rondje Oud-Charlois! De Gids met deelnemers en plattegrond is onder andere op te halen bij Hommes, een expositieruimte voor hedendaagse kunst in Oud-Charlois. en wordt op verzoek per post toegezonden. In de gids van Zuid Explorer staan alle deelnemende locaties.

De Zuid Explorer wordt afgesloten met een Sunday Afternoon Party met optreden DJ Blue Flamingo 78 RPM (www.ziya.nl) op zondag 27 april 17.00 - 19.00 uur

Hommes vindt u aan de Charloisse Kerksingel 14. Meer informatie: www.hommes.nl, tel. (0)10 - 4955594, e-mail: info@hommes.nl

Zondagmiddagmuziek in Pendrecht

In het kader van de serie "Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk" staat er op zondag middag 27 april weer een bijzonder concert op het programma, uitgevoerd door vrouwen vocaal ensemble "Close-Ensemble" en mannen vocaal ensemble "Musica Veritas", onder leiding van dirigent Elsa Kloos. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Jan van Dijk (orgel) en Ank Geul (piano).

Gespeeld worden onder meer werken van Schubert, Schumann en Mendelssohn, zoals "Erstes Grün" en "Im Walde" (Schumann) , "Die Nacht" en "La Pastorella" (Schubert). Begeleid door orgel klinkt o.a. "Verleih' uns Frieden" van Mendelssohn.

De ensembles zingen zowel afzonderlijk als gezamenlijk. Elsa Kloos zingt ook solo.

De Open Hofkerk is gevestigd aan de Middelharnisstraat 153.

Aanvang: 15.00 uur. Toegang: ¤ 5,--; pashouders ¤ 3,--; kinderen gratis

Europese Dag van de Buren

In het kader van de Europese Dag van de buren daagt de deelgemeente Charlois haar bewoners uit om met ideeën te komen om ervoor te zorgen dat zij hun buren (nog beter) leren kennen. En deze ideeën te presenteren tijdens de "Europese dag van de buren" op dinsdag 27 mei aanstaande. De twee meest creatieve, kansrijke en originele ideeën onder de ¤ 1.000 worden uitgevoerd; is uw plan duurder, dan wordt bekeken of uitvoering haalbaar is.

Heeft u kinderen? Vraag hen dan ook samen met hun straatgenootjes plannen te bedenken; Immers, kinderen kijken anders naar hun straat en naar wat nodig is om het voor hen leuker te maken. Voor het beste kinderidee is er op 27 mei een speciale prijs. En iedere straat die meedoet krijgt sowieso een verrassing.

Meer weten? Kijk op www.charlois.rotterdam.nl

Training in debat

Discussie & Debat is een praktische training waarin u in korte tijd wordt voorbereid op deelname aan een publieksdebat. Naast veel tips & trucs wordt een basis gelegd voor debatvaardigheden en het formuleren van politieke standpunten.

Deze training is bedoeld voor maximaal 15 mensen die sinds kort of binnenkort deelnemen aan een openbaar debat, bijvoorbeeld een politiek debat. Deelnemers zijn beginnend politici, mensen die met de politiek in gesprek gaan en anderen die het debat zoeken.

Discussie & Debat bestaat uit 3 bijeenkomsten en vindt plaats op dinsdag 20, 27 mei en 3 juni 2008 van 19:30 tot 22:00 uur in de trainingslocatie van LOKAAL aan het Ungerplein 2, flat 10 in Rotterdam. De training kost ¤ 40 per persoon, mensen met een minimuminkomen betalen de helft.

Wilt u meer informatie over de training en/of wilt u zich inschrijven?
Dit kan via www.lokaal.org, info@lokaal.org of telefonisch 010 443 30 60.

Andere cursussen en trainingen van LOKAAL
De training staat op zichzelf en kan in combinatie met al onze andere trainingen worden gevolgd. Deelnemers kunnen Discussie & Debat heel goed in combinatie volgen met bijvoorbeeld de cursus Gemeentepolitiek en/of de training Politicus in Wording? voor een stevige combinatie van theorie en praktijk.

----------
Deelgemeente Charlois, 23-04-2008