Gamma Holding N.V.
Published: 08:00 23.04.2008 GMT+2 /Source: Gamma Holding NV /AEX: GAMN /ISIN: NL0000355824

Eerste kwartaal Gamma Holding

- Omzet: EUR 208 miljoen (2007: EUR 194 miljoen);
- EBITA: EUR 17,0 miljoen (2007: EUR 17,4 miljoen);
- Netto groepsresultaat: EUR 9,2 miljoen (2007: EUR 10,0 miljoen);

In het eerste kwartaal van 2008 steeg de omzet van Gamma Holding met 7% naar EUR 208 miljoen. Daarin is een positief effect van 6% begrepen door de acquisitie van het Deense uni-chains en van
-5% door valutaontwikkelingen. De omzet nam autonoom met 6% toe.

EBITA kwam uit op EUR 17,0 miljoen. Valutaontwikkelingen hadden een effect van -13%. EBITA steeg autonoom met 11%.

Het netto groepsresultaat daalde met EUR 0,8 miljoen naar EUR 9,2 miljoen, vooral als gevolg van hogere financieringslasten. Gecorrigeerd voor valuta-effecten van EUR -1,4 miljoen is het netto groepsresultaat in vergelijking tot vorig jaar met 6% gestegen.

Zoals eerder aangegeven zal de acquisitie van uni-chains naar verwachting vanaf 2009 een positieve bijdrage leveren aan het netto resultaat.

Industrial Solutions

De omzet van Industrial Solutions steeg met 11% en kwam uit op EUR 124 miljoen. Daarin is positief effect van 10% begrepen door acquisities en van -5% door valutaontwikkelingen. De omzet van de sector nam autonoom met 6% toe.

De omzet van Belting steeg autonoom. De business unit zag een stijgende vraag bij vrijwel alle productengroepen, met name op het gebied van timing-, eindloos geweven en lichtgewicht rubberbanden. De omzetgroei vond met name plaats in Europa. Sinds 1 januari 2008 maakt ook het Deense uni-chains A/S officieel deel uit van de business unit. Uni-chains is gespecialiseerd in modulaire banden, bestaande uit plastic schakels, voor onder meer de automobiel-, voedings-, papier- en grafische industrie en presteerde conform verwachting. In het eerste kwartaal is vooral gewerkt aan de integratie van uni-chains in de totale Ammeraal-Beltech-organisatie.

De omzet van Filtration bleef autonoom vrijwel gelijk. Tegenover positieve ontwikkelingen in onder meer de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland stonden tegenvallende ontwikkelingen in Europa, met uitzondering van Duitsland waar de vraag groot bleef.

In vergelijking tot het eerste kwartaal 2007 nam de omzet van Coating & Composites toe. De groei vond onder meer plaats in West-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Vooral duraskin(TM) (tent- en overkappingdoek) en seemee(TM) (doek voor mediatechniek) presteerden goed. Zo leverde de business unit niet alleen gecoat doek voor de overkapping van nieuwe stadions in Indonesië (Jakarta) en Chili (Coquimbo), maar ook voor de luchthaven Alicante in Spanje.

Lifestyle Fabrics

De omzet van Lifestyle Fabrics nam met 2% toe en bedroeg EUR 84 miljoen. Valutaontwikkelingen hadden een effect van -4%. De omzet van de sector steeg autonoom met 6%.

De omzet van Exotic Fabrics steeg sterk als gevolg van een aantrekkende vraag naar alle merken. Nadat Vlisco eerder met succes in Benin een flagship store opende, startte het topmerk een vergelijkbare winkel in Togo. Uniwax kon profiteren van een grotere export. Ook de omzet van GTP steeg, onder meer door de onverminderd grote vraag naar het goedkopere GTP Nustyle. Woodin presteerde eveneens goed. Voor dat merk staan nieuwe winkels in Benin en Ivoorkust gepland. Vooral de recent geopende shop in het nieuwe winkelcentrum van Accra in Ghana loopt succesvol.

Sleep Care Fabrics heeft in Europa nog steeds te maken met verscherpte prijsdruk en lagere volumes. Bovendien ondervindt de business unit in de Verenigde staten hinder van de verzwakte economische situatie als gevolg van de stagnerende huizenmarkt. Binnen Sleep Care Fabrics is daarom een project gestart gericht op een efficiëntere verkooporganisatie, verdere innovatie van producten en services, en optimalisatie van de logistieke en productieprocessen. Om aan de stijgende vraag naar gebreide matrasstoffen te kunnen voldoen, vergrootte Sleep Care de breicapaciteit in Mexico en Australië.

De omzet van Sailcloth steeg autonoom licht, onder meer door een aantrekkende vraag naar D4-zeildoek. De business unit profileerde zich sterk in het belangrijke superjachtsegment door met een speciaal daarvoor ingerichte stand deel te nemen aan de BOOT, een internationale botenbeurs in het Duitse Düsseldorf.

Portfoliowijzigingen

Gamma Holding wil meer focus en schaalgrootte aanbrengen in haar portfolio van bedrijfsonderdelen en zoekt daarom naar passende kopers voor zowel Verseidag Ballistic Protection, onderdeel van de business unit Coating & Composites, als voor de business unit Sailcloth.

Verseidag Ballistic Protection is actief op het gebied van kogelwerende materialen en bepantsering. In deze markt neemt de noodzaak toe tot verdere globalisering en schaalvergroting. Gamma Holding heeft besloten om in deze ontwikkelingen geen leidende rol te spelen.

Sailcloth is met Dimension-Polyant wereldmarktleider op het gebied van innovatief, hightech zeildoek voor schepen in alle klassen en heeft met haar hoogwaardige technologie uitstekende groeimogelijkheden in aanvullende segmenten zoals sport en vrije tijd.

Vooruitzichten

De strategie 'Towards leadership 2010' moet Gamma Holding toonaangevende marktposities verschaffen. Om die posities te bereiken dan wel te bestendigen, ligt de focus de komende drie jaar op optimalisatie van de portfolio, groei en operational excellence. Gamma Holding stelt zich daarbij ten doel jaarlijks een autonome omzetgroei van 3 - 5% te realiseren en een rendement op verkopen (EBITA/Netto omzet) van 8 - 10%. Daarnaast moet een rendement op het geïnvesteerd vermogen (EBITA/Gemiddeld geïnvesteerd vermogen) van 15 - 20% kunnen worden bereikt. De onderneming streeft naar een jaarlijkse stijging van de winst per aandeel van 8 - 10%.

Onvoorziene omstandigheden daargelaten verwacht Gamma Holding deze doelstellingen in 2008 te kunnen realiseren.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V.
Helmond, 23 april 2008

Op de in deze trading update genoemde cijfers is geen accountantscontrole toegepast. Het onderzoek naar de eerste verwerking van uni-chains op basis van IFRS 3, Bedrijfscombinaties, is nog niet afgerond, met name ten aanzien van de waardering van de immateriële vaste activa.

Profiel
Gamma Holding ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige, innovatieve textielproducten. In 42 landen zijn circa 7.000 medewerkers actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Helmond. De aandelen zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Gamma Holding bestaat uit twee sectoren. Industrial Solutions omvat proces- en transportbanden, filterproducten, tent- en overkappingdoek, doek voor mediatechniek en kogelwerende materialen. De sector Lifestyle Fabrics omvat zeildoek, matrastijk en exotische stoffen. Met deze industriële en consumentgerelateerde textielproducten behoort het bedrijf in geselecteerde nichemarkten tot de wereldtop.

Kijk voor meer informatie op www.gammaholding.nl.

Eerste kwartaal Gamma Holding