CDA Statenfractie Gelderland
PERSBERICHT

Gelders debat Ambulancezorg krijgt een vervolg in de Gelderse Staten.

CDA dient een motie in, die de aanbevelingen uit het Gelders debat een politiek vervolg geeft.
Niet eerder is het voorgekomen dat het Gelders debat een vervolg in de Gelderse Staten kreeg.
In de motie worden 8 punten benoemd die de aandacht vragen om de aanrijtijden korter te laten zijn. De motie wordt breed ondersteund door de Gelderse Staten.
De inbreng van de hulpverleners zullen van belang zijn bij de uitvoering de motie, waarbij samenwerking tussen Provincie en Gemeenten van belang zal zijn.
Niemand zit te wachten op een domeindiscussie in deze, daar een burger die spoedeisende zorg nodig heeft, belang heeft bij een ambulance die op tijd aanwezig is.

Voor nadere informatie
Herman Koster
CDA Statenlid
Tel 06 40246734
E-mail: h.koster@ps.gelderland.nl

Bijlage: de motie

---- --

Motie Vreemd aan de orde

Datum 23 april 2008

Indiener(s) Herman Koster, CDA
Onderwerp Ambulancezorg

Provinciale Staten van Gelderland, in vergadering bijeen d.d. 23 april 2008

gehoord hebbende het "Gelders debat" te Ochten over Ambulancezorg
overwegende dat,
- Tijdens het "Gelders debat" grote overeenstemming blijkt te bestaan over de zorgen en oplossingen die men uitte inzake de ambulancezorg.
- De Provincie niet alle wettelijke aspecten tot haar taakgebied heeft, die een goede ambulancezorg mogelijk maakt.
- De financiering geen Provinciale verantwoordelijkheid is.
- Door medewerkers van de ambulances is aangegeven dat men verkeersbelemmerende maatregelen tegenkomt, waarbij men twijfelt aan het nut van de belemmerende verkeersmaatregel ten aanzien van het doel, waarvoor het (destijds) is aangelegd.
- Het ambulancepersoneel voor allerlei obstakels tientallen sleutels moet hanteren.
- Het tijdig aanrijden van de ambulance binnen de norm van 15 minuten een breed gedragen norm is in de sector en in de samenleving.

Verzoekt GS
Aanvullende maatregelen te nemen, die de aanrijtijden in spoedeisende gevallen verder kunnen verbeteren, door een aantal praktische oplossingen
1. Om bij alle RAV regio's in Gelderland te inventariseren waar de knelpunten zitten mbt de verkeersremmende maatregelen op de doorgaande routes, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
2. De uitkomsten van deze inventarisatie bij de provinciale wegen te bezien of de betreffende verkeersmaatregel de veiligheid (nog) dient zoals ooit bedoeld is of dat deze maatregel inmiddels aan de veiligheid geen bijdrage meer levert en dus de aanrijtijden van hulpdiensten onnodig belemmert.
3. Bij wegen die onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen, aan de desbetreffende gemeente verzoeken of zij dezelfde heroverweging, zoals hiervoor benoemd, wil uitvoeren.
4. De uitkomsten van de heroverweging goed communiceren met de ambulancemedewerkers.
5. Te bevorderen een one key systeem voor de ambulances om wegversperringen, als hekken, poorten en paaltjes, te openen.
6. In overleg met betrokkenen de mogelijkheid te onderzoeken om tot één transponder voor de beweegbare wegversperringen te komen.
7. Te bevorderen dat straatnamen en huisnummers, die ergens achter schuilgaan, zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, o.a. door het voeren van een publieksactie om particulieren aan te sporen dit voor hun eigen adres te doen.
8. In het buitengebied, voor zover dat nog niet Provinciebreed gerealiseerd is, de voorwaarden scheppen door het leveren van paaltjes met reflecterend huisnummer, en de bewoners van het adres te verzoeken dit paaltje met reflecterend huisnummer naast de weg bij de inrit naar het huis te plaatsen.
En gaat over tot de orde van de dag.

CDA PvdA VVD SGP

Herman Koster

---- --