Amsterdam Airport Schiphol

Published: 15:31 23.04.2008 GMT+2 /Source: Amsterdam Airport
Schiphol /AEX: SCHIPAIRP /ISIN:

Kunstwerk Danielle Kwaaitaal siert Schiphol op

Vandaag is Amsterdam Airport Schiphol een spectaculair kunstwerk rijker. Danielle Kwaaitaal ontwierp in opdracht van Schiphol "Tracing Reality". Het kunstwerk beslaat 450 vierkante meter en is aangebracht tegen de glazen pui in de gang die vanuit Lounge 1 naar de B pier leidt. Deze gang bevindt zich achter de paspoortcontrole en wordt door ruim 5,6 miljoen reizigers per jaar bezocht. Met de aanschaf van dit indrukwekkende kunstwerk wil Schiphol Nederlandse kunst laten zien in een internationale omgeving
Het werk draagt de titel "Tracing Reality" en verwijst naar de vooruitgang in tijd en techniek; raytracing is een moderne computertoepassing waarmee een deel van het ontwerp is uitgevoerd. Maar het ontwerp is veel meer dan alleen een technisch hoogstandje.

"De huidige mogelijkheden binnen het digitale landschap zet ik in om een intuïtieve en persoonlijke wereld open te vouwen waarin haar poëtische verbeeldingkracht tot een geheel nieuwe esthetiek leidt. Als vertrekpunt ben ik dichtbij huis gebleven; ik heb een imaginaire cirkel om de omgeving van Schiphol getrokken. Op deze lijn liggen de locaties waarvan ik fotografische panorama's gemaakt heb. Dit zijn de Zuid As, het Amsterdamse bos, de bloemenveiling van Aalsmeer en het omliggende polderlandschap met haar prachtige wolkenluchten. Door deze cirkel een letterlijke uitsnede van het landschap te laten maken en deze vervolgens open te klappen, ontstaat er een panoramisch beeld dat een 'doorsnede' van de omgeving maakt. Op deze manier kan ik dit bijzondere landschap kadreren en van buiten naar binnen brengen, in het zicht van de voorbijgaande passagiers. Het ontwerp speelt een dynamisch spel tussen heel dichtbij en heel ver weg: je ziet 'macro-opnames' van microscopische details maar ook groothoek-panorama's van grenzeloze afstanden."

Met Tracing Reality neemt Kwaaitaal de reizigers mee naar een verrassende wereld; één die tot de verbeelding spreekt. Collection LINK heeft namens Schiphol de projectbegeleiding van deze bijzondere kunstopdracht uitgevoerd. LINK heeft aan de kunstcommissie van Schiphol verschillende kunstenaars voorgesteld, waaruit de kunstenares Danielle Kwaaitaal is gekozen om haar ontwerp voor de B/C corridor uit te voeren.