Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 23 april 2008

Proef met ondergrondse perscontainer in Vespuccistraat

Portefeuillehouder stadsdeelwerken Ab Cherribi krijgt als eerste de bedieningspas om de ondergrondse perscontainer mee te openen en in werking te stellen. Vrijdag 25 april om 10.30 uur krijgt hij de pas overhandigd van Cor Gerritsen, commercieel directeur van EcoVision, op de Vespuccimarkt in De Baarsjes.

Op de Vespuccimarkt wordt als proef een perscontainer van EcoVision in gebruik genomen. Al het afval wordt in deze container samengeperst, waardoor veel meer afval in één container past: 18 m³ los afval wordt gecomprimeerd in een container van 3 m³. Dat scheelt een hoop ritten naar de vuilverbrandingsinstallatie, dus minder belasting van het milieu en altijd voldoende beladingsruimte. Er wordt gewerkt met een wisselsysteem: als een container vol is wordt de gehele installatie meegenomen om te worden geleegd en schoongemaakt, terwijl er direct een lege en gereinigde wisselcontainer voor in de plaats komt. Je kunt pas iets in de container deponeren als je het geopend hebt met de speciale toegangspas.

Zeker op de Vespuccimarkt is dit handig, want zo kunnen alleen de marktkooplui van de perscontainer gebruikmaken. Ab Cherribi is benieuwd naar de mogelijkheden. 'De perscontainer is schoner, milieuvriendelijker, duurzamer en op de langere termijn wellicht ook goedkoper. Met deze perscontainer, volledig gefabriceerd in Amsterdam, kunnen we goed kijken of het systeem ons bevalt voor de Vespuccimarkt.'

---