D66

Vrouwen moeten zelf topfuncties opeisen

23 april 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat ondernemingen investeren in diversiteit, zonder dat daar een verplichte quotum voor vrouwen in topfuncties voor komt. Quota verplichten bedrijven om een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te hebben. Koser Kaya: "Quota zijn ineffectief en belemmeren bedrijven. Laten we liever de arbeidsmarkt moderniseren waardoor vrouwen makkelijker door kunnen stromen naar topfuncties."

De PvdA is groot voorstander van quota, maar Koser Kaya vraagt de partij van Mariëtte Hamer hoe ze dat willen handhaven: "In Noorwegen worden bedrijven ontbonden als bedrijven niet aan de quota kunnen voldoen. Wil de PvdA ook in Nederland ondernemingen als Shell en Unilever onteigenen als ze niet de vereisten kunnen halen?", aldus Koser Kaya. Daarnaast vreest de sociaal-liberale dat vrouwen die middels quotering in topfuncties terecht komen, zich zullen moeten verdedigen tegen het beeld dat ze hun functie hebben gekregen enkel omdat ze vrouw zijn.

Koser Kaya ziet liever dat vrouwen op eigen kracht omhoog klimmen. Om dat makkelijker te maken moeten er meer fundamentele dingen veranderen vindt de D66-politica: "Als we de arbeidstijden flexibeler maken en het ontslagrecht moderniseren komen we een stuk verder dan dat we verplichtingen gaan opleggen".

* Lees hier het artikel van Fatma Koser Kaya en Ageeth Telleman over quotum voor vrouwen in topfuncties. (Het Financieele Dagblad) Zie het origineel