Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 23 april 2008

Kenmerk 62

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Centrale Stad en Stadsdeel Centrum

College besluit tot voordracht 17de eeuwse grachtengordel voor UNESCO Werelderfgoedlijst

Het college heeft ingestemd met de voordracht van de 17deeeuwse grachtengordel van de binnenstad voor de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit is het gebied rondom de Heren-, Keizers- en Prinsengracht. Stadsdeel Centrum heeft met deze voordracht ingestemd. Daarnaast is besloten de verantwoordelijkheid voor het beheer en de ontwikkeling van dit potentiële UNESCO gebied (`site holdership') neer te leggen bij stadsdeel Centrum. Dit houdt in dat het stadsdeel zorg draagt voor het behoud van de karakteristieke panden en de unieke uitstraling van de binnenstad.

De Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft als doel unieke gebouwen, natuurgebieden en ander erfgoed te behouden voor de wereld en haar toekomstige generaties. Verantwoordelijk wethouder Herrema ziet de Amsterdamse grachtengordel graag op deze lijst. Plaatsing van de Amsterdamse grachtengordel is een belangrijke erkenning van de uitzonderlijke en universele waarde van dit zeventiende-eeuwse deel van de stad. De grachtengordel kan worden beschouwd als de uitzonderlijke stedenbouwkundige en architectonische uitdrukking van de grote economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw, en is daarmee representatief voor de gehele binnenstad. Als toonbeeld van Amsterdam als `open stad' gebouwd op het water, waar dankzij de politieke vrijheid en vrij verkeer van mensen en goederen de handel bloeide, tolerantie in denken en geloven mogelijk was, een stad die als internationaal brandpunt gold op het gebied van kunst, filosofie en wetenschap.

Gekozen is om de in de voordracht de grachtengordel aan te wijzen als kernzone en de overige delen van de binnenstad als bufferzone. De grens van de bufferzone valt samen met de grenzen van het beschermde stadsgezicht. In dit gebied zijn bijna 8000 gebouwen als rijks- of gemeentelijk monument beschermd.

De aanvraag wordt voorbereid door de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en een aantal externe deskundigen. De formele indiening van de voordracht is een kabinetsbesluit. Naar verwachting wordt de aanvraag einde dit jaar door het Rijk ingestuurd. In 2010 wordt bekend of UNESCO de grachtengordel op haar lijst wil plaatsen.