Ingezonden persbericht

TEKORT FIETSENSTALLINGEN 65.000 OPLOPEND TOT 90.000 IN 2010

Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak stelt kamervragen

Uit de nieuwste telling van Prorail blijkt dat er op dit moment behoefte is aan 65.000 fietsenstallingen op treinstations in Nederland. De verwachting is dat het tekort oploopt tot 90.000 in 2010. Dat bevestigt Prorail in het Avro Radio 1 programma 'Wat Nu'. "De vraag is niet alleen toegenomen omdat het aantal treinreizigers toeneemt, maar ook omdat de fiets een groter aandeel uitmaakt van het voor- en natransport; dat was 30% en is nu 40%," zegt Ilse Heemskerk, woordvoerder van Prorail. "Dat zorgt ervoor dat er meer vraag komt naar fietsenstallingen."

De Fietsersbond vermoedt dat het tekort nog groter is. "De vraag is of ze de fietsen rondom het station ook hebben meegeteld. Daarnaast is de vraag of Prorail de stijgende populariteit van de fiets goed heeft ingeschat," zegt woordvoerder Arien de Jong van de Fietsersbond.

Prorail denkt extra ruimte te kunnen creëren door fietswrakken te verwijderen. Ook is Prorail op 325 stations bezig met het verbeteren van bestaande stallingen en bouwen van nieuwe stallingen. "Dat loopt nog door tot 2011, maar er is nog wel extra geld voor nodig," aldus Heemskerk. Prorail verwacht dat gemeenten gaan meebetalen aan extra fietsenstallingen. De Fietsersbond betwijfelt dat. "Dat is wishful thinking. Ze hebben nog geen handtekening op de cheque. Het is heel moeilijk om gemeenten zo ver te krijgen mee te betalen aan fietsenstallingen," aldus de Jong.

De Fietsersbond gaat met de telling naar de Tweede Kamer en stuurt een brief naar Tineke Huizinga, Staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat. "In die brief verwijzen we naar een eerdere belofte van de staatssecretaris dat ze met extra geld zou komen als er een tekort zou blijken. Daar houden wij haar aan."

Wijnand Duyvendak, Tweede Kamerlid voor Groen Links, vindt dat er snel iets moet gebeuren. "Ik zal vanmiddag schriftelijk vragen stellen aan Verkeer en Waterstaat of ze bereid zijn om 20 miljoen euro extra te reserveren in de begroting van 2009 zodat er ook echt snel werk gemaakt kan worden van die stallingen."

De reportage wordt tussen 15 en 16 uur uitgezonden op radio 1 in het avro radioprogramma Wat Nu?



Ingezonden persbericht