FNV: Betere koopkracht voor de burger

23/04/2008 18:34

FNV Vakcentrale

"Het is volstrekt helder wat de werkgevers en werknemers willen. De piketpalen zijn geslagen. In augustus praten we verder en dat is het moment om conclusies te trekken," aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanmiddag na afloop van het Voorjaarsoverleg." Tot die tijd houden we de vinger aan de pols om onnodige extra kosten voor de burger te voorkomen."

Koopkrachtverbetering was voor de vakbeweging het belangrijkste onderwerp op de agenda tijdens het traditionele overleg tussen kabinet en de sociale partners. "Mijn doel was er voor te zorgen dat het geld bij de mensen niet nog sneller de portemonnee uitvliegt dan nu al het geval is." Daarom heeft de vakbeweging, samen met de werkgevers, het kabinet opgeroepen de voorgenomen btw-verhoging in 2009 achterwege te laten.

Betaalbare en kwalitatief hoogstaande kinderopvang is voor de FNV het tweede belangrijke punt. "Daar worden meer kosten gemaakt. Meer mensen maken gebruik van de opvang. Dat moet natuurlijk niet leiden tot hogere ouderbijdragen", aldus Jongerius.

Het kabinet buigt zich over de oproep van de sociale partners om de voorgenomen btw-verhoging voor 2009 niet door te laten gaan. Jongerius: "En laat ik duidelijk zijn. De FNV stelt elk jaar zijn looneis vast. Daar maken we nu geen afspraken over. Dat doen wij in het najaar met de leden van de FNV. Een loonprijsspiraal is ook niet in hun voordeel. De btw-verhoging wakkert deze aan. Alle hier aanwezige partijen, de werkgevers en de leden van het kabinet, hebben er belang bij dat de geplande btw-verhoging niet door gaat."

Tijdens een indringend gesprek heeft de FNV deze punten goed kunnen overbrengen. "De werkgevers en de leden van het kabinet zijn goed doordrongen van het feit dat nodeloze extra kosten voor de burgers in deze economisch onzekere tijden niet gewenst zijn."

http://www.fnv.nl