KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

23-4-2008

Nederlandse zeilers op medaillekoers in Hyeres

Sven en Kalle Coster nemen op woensdag 23 april de leiding over in de 470 klasse bij de mannen. Ook windsurfer Casper Bouman blijft aan de leiding in de RSX klasse. De dames in de 470 klasse wonnen twee wedstrijden, maar werden gediskwalificeerd als gevolg van een te vroege start. Dat zet De Koning en Berkhout terug van een eerste naar een vijfde plaats in het klassement. De Yngling kernploeg presteert voorlopig onder de maat. Pieter-Jan Postma behoudt zijn vierde plaats in de ranglijst in de Finn klasse. Paralympische zeiler Thierry Schmitter staat derde in de 2.4mR klasse.

Delta Lloyd Kernploeg
Sven en Kalle Coster deden vandaag in de 470 klasse bij de mannen goede zaken met een eerste en tweede plaats in race vijf en zes. De broers gaan daarmee voorlopig aan kop in de ranglijst. Sven Coster: Met deze resultaten in de gold fleet mogen we echt heel tevreden zijn. Zeker in deze onstabiele windcondities. We namen de juiste
beslissingen en zaten steeds op de juiste plaats. Met het oog op de zwakke windcondities in China zijn de resultaten van de Costers vandaag extra belangrijk. Kalle Coster: Je moet met dit weer heel tactisch varen, goed om je heen kijken en naar de vlagen zoeken. Die wisten we vandaag goed te vinden.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout houden gemengde gevoelens over aan de wedstrijden op woensdag 23 april in de 470 klasse bij de vrouwen. Halverwege hun eerste wedstrijd vandaag (race 5) draaide de wind 180 graden, waardoor de race afgelast werd. In de herkansing deden De Koning en Berkhout het weer goed en wonnen race vijf. Er volgde nog een derde en eerste plaats. Maar achteraf werden ze gediskwalificeerd omdat ze te vroeg over de startlijn waren gegaan. Hierdoor staan ze voorlopig vijfde in het klassement, maar de deuren naar een podiumplek staan nog steeds open.

Ook Pieter-Jan Postma in de Finn klasse had het vandaag moeilijk. Hij werd dertiende en achtste. Ik had de wind niet in de smiezen. Dan pak ik mijn verlies op het verkeerde moment. Dat gaat niet goed. Vorig jaar ook al niet. In 2007 zeilde ik hier mijn slechtste resultaat van het jaar met een zevende plaats. Mijn snelheid met weinig wind is goed, dat is een pluspunt. Theoretisch kan ik met drie wedstrijden te gaan nog winnen. Postma staat voorlopig vierde in het klassement.

Bij de negen vrouwen van de Nederlandse Yngling kernploeg gaat het deze week niet helemaal naar wens. Er werd deze woensdag over het algemeen wisselvallig gevaren. De drie teams staan respectievelijk zevende, tiende en vijftiende in de ranglijst.

Windsurfer selectie
Voor Casper Bouman en Dorian van Rijsselberge was het spannend wat de wind zou gaan doen. Beide RS:X windsurfers zijn namelijk specialisten in het zwaardere weer, maar hebben nog moeite met een zwakke en instabiele wind. Bouman wist zijn goede vorm echter door te zetten en gaat na een vierde en tweede plek vandaag nog steeds aan kop in het algemeen klassement. Van Rijsselberge had toch meer moeite met de onstabiele wind, waardoor hij in de eerste race van de dag veel prijs moest geven en achttiende werd. Dit resultaat kon hij echter in het aftrek-systeem wegstrepen. Met een zesde plek in de tweede race vandaag staat hij voorlopig toch nog derde in het algemeen klassement.

Laser klasse
Marit Bouwmeester had in de Laser Radiaal klasse een wisselende dag. Vooraf bekeek de Friezin het allemaal nuchter: Het is mooi hier, een beetje beuken, een beetje afzien. En wie dat het langste volhoudt, die wint. Winnen deed de jonge zeilster vandaag nog niet, maar na vier dagen staat ze op een verdienstelijke negende plek.

Volvo Talent Plan
Steven Le Fevre en Steven Krol, die ook deel uit maken van het Volvo Talent Plan, zetten hun stabiele optreden in de 470 klasse voort. Na zes races staat Team Steven dertiende.

Team Zwitserleven
In de Tornado klasse hadden Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen in de eerste wedstrijd van de dag erg veel moeite met de zwakke en
instabiele wind. Ze kwamen slecht van de startlijn, wisten hun achterstand niet meer goed te maken en eindigden negentiende. Ze mogen deze race echter als slechtste resultaat wegstrepen. Samen met een vijfde plek in race zes, de tweede wedstrijd van de dag, zorgt dat ervoor dat Booth en Nieuwenhuizen nu derde in de ranglijst staan.

Paralympisch zeilen
Thierry Schmitter zeilt top-vijf wedstrijden tijdens deze Semaine Olympique, maar dat was deze woensdag niet voldoende om zijn tweede plek in de ranglijst vast te houden. Oef, die Fransman gaat hard, zegt Schmitter, doelende op nummer één in het klassement Damian Seguin. Het is niet makkelijk. Ik zat vandaag een paar keer op slot. Met andere woorden, ik kon mijn eigen wedstrijd niet zeilen omdat ik steeds verkeerd uitkwam met mijn tegenstanders. Die Duitser doet het ook heel goed. Het gaat eigenlijk altijd tussen ons drieën, Seguin, Kroeger en mij. Schmitter staat voorlopig derde in het algemeen klassement.