Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jonge Arres Oudshoorn wint Kennemer Open

De vijfde editie van het Kennemer Open is gewonnen door Arres Oudshoorn (in groep 1) en Wim Gravemaker (in groep 2). Het toernooi voor spelers met een rating tot 2000, dat op de zaterdagen van de KNSB-competitie in het Muziekcentrum Soli in Santpoort-Noord werd gespeeld, kende afgelopen zaterdag een spannende slotronde.

Na Hicham Boulahfa vorig jaar kreeg het Kennemer Open dus opnieuw een zeer jonge winnaar. De 16-jarige Arres Oudshoorn van de Leidse jeugdschaakvereniging Op Eigen Wieken had in de voorlaatste ronde door een overwinning op zijn clubgenoot Wadim Sharshov de leiding genomen met een half punt voorsprong op vijf achtervolgers en behield die voorsprong door in de slotronde Naomi Snikkers (Messemaker 1847) te verslaan. Oudshoorn begon het toernooi in september vorig jaar met een nederlaag tegen Jan de Jong maar stond in de volgende acht rondes alleen nog remises toe aan Hagar Bos en Frans van Baardewijk en eindigde zo op 7 punten. Sander Tromp eindigde als tweede met 6½ punt. De derde plaats werd gedeeld door Bert van Brussel en Wadim Sharshov, beiden met 6 punten.

Waar andere open toernooien speciale jeugdprijzen kennen speelt de jeugd in het Kennemer Open mee om de hoofdprijzen. Niet alleen de toernooiwinnaar en een van de nummers drie (Sharshov) kwamen uit de jongste leeftijdscategorie, ook in de groep van vijf spelers die de vijfde plaats deelden vinden we drie jongeren terug: Eva Gorter en Naomi Snikkers (de sterke vrouwelijke inbreng in het toernooi) en Yashin van Kesteren (Chesscool). De andere twee spelers op de vijfde plaats waren Hagar Bos (Dronten), die opviel door veel spectaculaire partijen te spelen, die niet altijd het maximale resultaat opleverden, maar de liefhebbers wel in vervoering brachten, en Frans van Baardewijk (Oegstgeest '80), die daarvoor tevens een van de twee ratingprijzen in de wacht sleepte (de andere was voor Sander Tromp).

In de tweede groep, voor spelers met een rating tot 1700, was de inbreng van spelers van de schaakclub Santpoort niet alleen numeriek (11 van de 41 spelers) erg groot, een aantal van hen mengde zich ook in de strijd om de eerste plaats. Deze groep werd gewonnen door Santpoort-speler Wim Gravemaker.

De volledige uitslag en alle informatie over het toernooi is terug te vinden op de website www.kennemeropen.org.
Bert Bergshoeff

---