Gemeente Breda

Districtelijke aanpak hennepkwekerijen

De gemeenten in het politiedistrict Breda gaan op een uniforme manier de strijd aan met hennepkwekerijen binnen hun gemeentegrenzen.

Daartoe hebben de burgemeesters van Breda, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen en Zundert samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties Stichting WonenBreburg, Laurentius, Woonstichting Singelveste, ZorgvoorWonen, Woonstichting Etten-Leur en Woonstichting Leyakkers, en Meeùs Vastgoedmanagement en Essent Netwerk B.V. op 23 april een convenant getekend.

In september 2004 ondertekende de gemeente Breda samen met haar partners al een convenant om de exploitatie van hennepkwekerijen in woningen, woonwagens, bedrijfshallen, schuren en dergelijke aan te pakken. Ook andere gemeenten hebben - al dan niet via een convenant - afspraken gemaakt met de lokale partners. Een van de belangrijkste aanbevelingen uit de evaluatie van het Bredase convenant in 2006 was om de samenwerkingsovereenkomst uit te breiden op de schaal van het politiedistrict Breda en hennepkwekerijen met een `mix' van juridische maatregelen aan te pakken.

De kern van de districtelijke samenwerking tussen convenantpartners is een combinatie van een strafrechtelijke (politie en Openbaar Ministerie), bestuursrechtelijke (gemeenten) en privaatrechtelijke (de woningcorporaties, Meeùs Vastgoedmanagement en Essent Netwerk B.V.) aanpak van hennepkwekerijen. Alle partners in het convenant nemen hun verantwoordelijkheid als er een hennepkwekerij wordt aangetroffen: de politie maakt proces-verbaal op, Essent sluit de elektriciteit af en er wordt zonodig aangifte gedaan van strafbare feiten, zoals belastingontduiking, diefstal van elektriciteit en uitkeringsfraude. De woningcorporaties en Meeùs starten procedures tot ontbinding van de huurovereenkomst bij woningen en de gemeente doet dat bij woonwagens. Het OM zorgt voor de strafrechtelijke afhandeling.

Kern van de bestuursrechtelijke aanpak is dat de betrokken gemeente hennepkwekerijen onder spoedeisende bestuursdwang laat ontruimen en de kosten van een ontmanteling op de overtreder verhaalt. Bijkomend voordeel van de bestuursrechtelijke aanpak is dat de strafrechtelijke keten hiermee ontlast wordt. Daardoor ontstaat ruimte om nader onderzoek te doen naar eventuele achterliggende criminele organisaties.

Het convenant wordt op 1 juni 2008 officieel van kracht.

Breda, 23 april 2008