Senternovem


23-04-2008 | Super Cv-ketel bespaart uitstoot van miljarden kilo's CO2

Overheid wordt gevraagd verkoop te stimuleren

Uit de nieuwe generatie Cv-ketels komt niet alleen warmte maar ook elektriciteit. De nieuwe ketel (HRe) kan de komende decennia zorgen voor de besparing van miljarden kilo's CO2-uitstoot maar dan moeten de ketels wel op grote schaal verkocht worden. De overheid wordt gevraagd ervoor te zorgen dat de ketel voor een acceptabele prijs op de markt komt. Daarvoor is tot 2014 subsidie nodig. Dat staat in het visiedocument van EnergieTransitie Platform Nieuw gas dat vandaag aan Minister Van der Hoeven is aangeboden.

Warmte en stroom
De HRe-ketel is ongeveer net zo groot als een gewone HR-ketel. Het verschil zit in de extra Stirlingmotor. Als de Cv-ketel aanslaat, gaat ook de motor aan het werk. De stirlingmotor maakt elektriciteit uit gas. "De HRe-ketel maakt elektriciteit twee maal zo efficiënt als de meest moderne elektriciteitscentrales en dáár zit de milieuwinst," zegt Hans Overdiep, voorzitter van de EnergieTransitie-werkgroep Decentrale Gastoepassingen. "De ketel verbruikt daardoor voor ongeveer 180 euro meer gas. Maar daar staat wél tegenover dat je 500 euro op je elektriciteitsrekening bespaart."

Subsidie
De ketel komt naar verwachting volgend jaar op de markt en zal ongeveer 6000 Euro gaan kosten. Dat is 4000 Euro meer dan een hoog rendement Cv-ketel. Dat geld verdien je volgens Hans Overdiep niet terug met de energiebesparing. "Je ziet dat de prijs van een HRe-ketel nog flink naar beneden kan als de ketel op grote schaal geproduceerd gaat worden." Overdiep pleit daarom voor tijdelijke steun van de overheid om de afzet van de ketel op gang te helpen net als destijds met de HR-ketel is gebeurd. "Rond 2014 zal de prijs van de HRe-ketel zover zijn gezakt dat je geen subsidie meer nodig hebt".

Groei
Nu hangen er ongeveer honderd HRe-ketels bij mensen thuis. Dat aantal zal naar het eind van het jaar oplopen richting de tweehonderd. De ketels zijn geplaatst in het kader van een pilot die is gestart door Eneco, Nuon en Essent in samenwerking met GasTerra. Het doel is om volgend jaar duizenden ketels te plaatsen. In 2010 moeten er 10.000 HRe-ketels hangen. Jaarlijks worden meer dan 400.000 Cv-ketels verkocht.

Downloads

Persbericht- Super Cv-ketel bespaart uitstoot miljarden kilo's CO2