VVD


23-4-2008

Akkoord tussen Europees Parlement en Raad ná High Level Trilogue vanmiddag inzake terugkeerrichtlijn voor illegalen

Bijna 3 jaar heeft VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert namens de liberalen in het Europees Parlement onderhandeld over de richtlijn voor de terugkeer van illegale immigranten. Vanmiddag zijn Raad en Parlement, in aanwezigheid van de Europese Commissie, dan eindelijk tot een akkoord gekomen.

In de Straatsburg zitting van juni zal het Europees Parlement het akkoord plenair behandelen en naar verwachting aannemen. Het blijft desalniettemin spannend. De socialisten hebben zich weinig standvastig getoond als het gaat om het bedrijven van 'realpolitik'. Ook de Raadsvoorzitter zal nog een finale overeenstemming moeten bereiken met de andere 26 lidstaten.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Deze richtlijn is oprecht een hoofdpijndossier gebleken. Over de meest gevoelige punten, zoals het stellen van een maximum aan de detentieperiode, hebben we uren én woord voor woord moeten onderhandelen. Het akkoord dat nu is bereikt, is niet perfect máár wel degelijk een enorme stap vooruit als het gaat om het terugkeerbeleid c.q. de uitzetting van illegalen die zich op Europees grondgebied bevinden. Het gaat hier om de zgn. 'overstayers' (illegalen die Europa op legale wijze, met visa, zijn binnengekomen maar na verloop van het visum niet teruggaan), afgewezen asielzoekers en illegale derdelanders die zonder enige melding of aanvraag in een lidstaat verblijven. Bij het gebrek aan EU-binnengrenzen is een nauwe samenwerking tussen de EU-lidstaten vereist. Een geharmoniseerde terugkeerprocedure is cruciaal om tot een allesomvattend immigratiepakket te komen. Vooralsnog zijn de verschillen tussen de lidstaten namelijk groot. Terwijl lidstaat A een krachtig terugkeerbeleid hanteert, is in lidstaat B een dergelijk beleid nog nauwelijks ontwikkeld. Het ontbreken van een effectief terugkeerbeleid trekt potentiële illegale immigranten aan. In deze is het ook van belang dat de EU als geheel druk uitoefent op de landen van herkomst die niet of onvoldoende bereid zijn hun eigen onderdanen terug te nemen."