Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | April

* | subsidies amateurkunst nieuwe regels

Subsidies amateurkunst nieuwe regels

Deze week zijn er informatiebijeenkomsten gehouden met de besturen van de muziek-, zang- en toneelverenigingen in Smallingerland over het nieuwe subsidiesysteem. Wat gaat er veranderen?

Zowel de structurele als de incidentele subsidies aan de verenigingen zullen veranderen.

Structurele subsidies
Hoe was het?
Voor het krijgen van een structurele subsidie moest ieder jaar voor 1 april een aanvraag en een begroting worden ingediend met daarbij een financiële verantwoording en een jaarverslag.
Hoe wordt het?
Er hoeft maar één keer per twee jaar een standaardaanvraag te worden ingediend. De subsidie wordt voor twee jaar vastgesteld en voor subsidies beneden EUR 3.000 hoeft naderhand geen verantwoording te worden afgelegd. De gemeente wil één keer de statuten van de vereniging ontvangen om te controleren of de vereniging in Smallingerland is gevestigd. Per twee jaar moet er een door het bestuur ondertekende ledenlijst met contributieoverzicht worden ingediend om te controleren of minimaal 50% van de leden in Smallingerland woont en contributie betaalt.

Hoogte subsidies
Tot nu kreeg bijvoorbeeld de zangvereniging een bepaald percentage van de kosten voor professionele leiding en een bedrag per lid. Voortaan krijgen alle culturele verenigingen een waarderingssubsidie van EUR400 plus een bedrag per lid. Dat is EUR5 euro voor de toneel- en zangverenigingen en EUR30 voor de muziekverenigingen. Deze ontvangen meer omdat hun kosten beduidend hoger zijn, bijvoorbeeld voor de instrumenten en de uniformen.
Bijna alle verenigingen gaan er op vooruit. Voor drie zangverenigingen en een muziekvereniging (die er met de nieuwe regels op achteruit zouden gaan) komt een overgangsregeling.

Incidentele subsidies
Voor bijzondere initiatieven, bijvoorbeeld een jubileumconcert of
-voorstelling, kan een eenmalige bijdrage worden gevraagd. Dan moet het voor een evenement zijn dat meer is dan wat het normale programma van de vereniging biedt. De activiteit moet van bijzondere betekenis zijn voor de cultuur in deze gemeente, voor een breed publiek en moet promotionele waarde voor de gemeente hebben.

Het nieuwe subsidiesysteem zal worden besproken in de raadscommissievergadering Samenlevingszaken en Zorg in mei en daarna in de gemeenteraad.