NOC*NSF

Arnhem, 23 april 2008

Ranomi Kromowidjojo, Marrit Leenstra en Daniëlle Remmers genomineerd voor verkiezing Talent van het Jaar 2008

Zwemster Ranomi Kromowidjojo, schaatsster Marrit Leenstra en beachvolleybalster Daniëlle Remmers zijn door NOC*NSF genomineerd voor de titel Talent van het Jaar 2008. Wederom wordt hiervoor dit jaar 'De Junior' uitgereikt. Deze trofee - ontworpen door kunstenaar Jits Bakker - is de prijs voor het meest veelbelovende talent uit de Nederlandse sport.

De betreffende bonden schreven over hun talenten het volgende:
Ranomi Kromowidjojo (17, Sauwerd) heeft zich ontwikkeld van een zeer talentrijke zwemster in de juniorenleeftijd naar een volwaardig lid in de nationale seniorenselectie. De overgang van de junioren naar de senioren lijkt ogenschijnlijk met gemak gemaakt te zijn. Op 16-jarige leeftijd maakte zij haar debuut bij de senioren op de wereldkampioenschappen in Melbourne, en deed dat direct met een halve finaleplaats op de 100m vrije slag. Als lid van de damesestafetteploeg haalde ze een bronzen medaille. Inmiddels is zij een vaste waarde in de damesestafette die tot de mondiale top behoort, gezien de diverse wereldrecords die door deze estafetteteams scherper zijn gesteld.

Schaatsster Marrit Leenstra (18, Wijckel) was het afgelopen seizoen, met groot vertoon van overmacht, de sterkste juniorendame binnen het mondiale langebaanschaatsen. Ze is dan ook wereldkampioene bij de junioren en houdster van drie junioren wereldrecords. Zelfs binnen het (inter)nationale seniorenveld heeft ze haar positie verworven. Voorbeelden zijn een 1e plaats 1500m NK allround senioren en negen keer gestart bij Worldcups.
Los van de prestaties is Marrit een voorbeeld voor iedere getalenteerde sporter. Ze staat met beide benen op de grond, heeft een uitstekende mentaliteit en is zeer ambitieus. Met deze componenten verwachten we dat Marrit aan de vooravond staat van een fantastische professionele schaatscarrière.

Beachvolleybalster Daniëlle Remmers (18, Amsterdam) is bij de Nederlandse Volleybalbond afgelopen jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze heeft onvoorwaardelijk - fulltime - gekozen voor beachvolleybal. Haar vooruitzichten zijn mondiaal gezien heel goed. In 2007 heeft ze al een keer deelgenomen aan de World Tour in Fortaleza, Brazilië. Ze werd wereldkampioen onder 19 jaar in Polen en Europees kampioen onder 20 in Den Haag.

De periode waarop de verkiezing betrekking heeft liep van 1 april 2007 tot en met 31 maart 2008. De sportbonden en de Olympische Netwerken droegen talenten voor. De technische staf van NOC*NSF heeft op basis van die voordrachten de drie sporters genomineerd. Uiteindelijk kiest de Nederlandse sportpers, samen met de topsporters met een High Potential-status en de topsportbestuursleden van NOC*NSF, uit deze nominaties het Talent van het Jaar. De daadwerkelijke uitreiking van 'De Junior' vindt te zijner tijd plaats tijdens een evenement, dat bij de specifieke tak van sport van het winnende talent hoort.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --