Waterschap Groot Salland

Struinwaard feestelijk in gebruik genomen

Laatste wijziging: 23 april 2008

Woensdag 23 april is de Struinwaard langs de Vecht bij Berkum officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door de onthulling van een bordje door gedeputeerde Piet Jansen, wethouder Hennie Kenkhuis, Henk Hengeveld (voorzitter Landschap Overijssel) en Godelieve Wijffels (dagelijks bestuurslid waterschap). De afgelopen jaren is dit gebied opnieuw ingericht als struinwaard voor wandelaars en ruiters. Een struinwaard is een natuurlijke inrichting die uitnodigt om op avontuurlijke wijze het natuurgebied te beleven. Tot voor kort was de zuidelijke uiterwaard van de Vecht hoofdzakelijk in gebruik als weiland.

Water, natuur en recreatie

De gemeente Zwolle heeft met het waterschap Groot Salland de zuidelijke uiterwaard van de Vecht bij Berkum ingericht als natuurgebied met ruimte voor recreatie en water. Naast wandelroutes en ruiterpaden zijn nieuwe aanlegplaatsen voor kano's en de roei- en zeilvereniging gerealiseerd. Voor de zeeverkenners is een afmeersteiger gemaakt. Bijzonder is de nieuwe wandel- en ruiterroute onder de A28 door: beide 2 kilometer lang.

Inrichting

De verwachting is dat de zeldzame kievitsbloem zich in dit nieuwe natuurgebied zal vestigen. Om het gevoel van ruimte en beleving van het water te versterken zal ook de boombeplanting aan de overzijde van de Vecht worden gedund, zodat ook de kolk aan de noordzijde van de Vecht weer zichtbaar wordt. Het fietspad over de Vechtdijk blijft in gebruik. Vanaf de dijk is een aantal dijkafgangen zo ingericht dat het mogelijk is om te paard de dijk af te gaan om dwars door de uiterwaard te kunnen rijden. De Struinwaard met een oppervlakte van 3,6 ha is in eigendom en beheer bij de Stichting Landschap Overijssel.

Het project is mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, Waterschap Groot Salland en Landschap Overijssel.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl