Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (23/4)

TILBURG, 23 april 2008

Politieteam Leijdal kleurt Tilburg Zuid Blauw

TILBURG: Het politieteam Leijdal heeft gisteren op diverse plaatsen in het werkgebied controles gehouden. De agenten stonden onder meer op het Pater van den Elsenplein, het Visserijplein, het Stuivesantplein, de Groenstraat, de Matterhornstraat en de Oude Hilvarenbeekseweg. Ook de Belastingdienst werkte mee. Er werden 62 bekeuringen uitgeschreven.

Bij een snelheidscontrole op de Oude Hilvarenbeekseweg / Volstraat werden 13 bekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid was 75/km uur, terwijl 30 is toegestaan. Ook trad de politie op tegen bestuurders die de gesloten verklaring negeren. Daarvoor werden 18 bekeuringen opgemaakt. Ook ging 1 automobilist op de bon die geen autogordels droeg.

Op de Groenstraat en het Visserijplein werden 19 bekeuringen opgemaakt. Voor de gordels (7 x), kentekenplaat niet in orde (2x), remlichten (1x) geen juiste autopapieren (5 x), verlopen APK keuring (2x), niet in het bezit van een rijbewijs (1x) bezit pepperspray (1x). Ook werd een Duitser aangehouden die nog 52,25 euro moest betalen vanwege een nog openstaande boete.

Op de Matterhornstraat en het Stuivesantplein werden 37 bromfietsen gecontroleerd. Daar werden 11 bekeuringen opgemaakt, te weten voor te hoge constructiesnelheid (6) niet dragen helm (3), geen rijbewijs (2). Er werden twee bromfietsen in beslag genomen.

De belastingdienst legde voor een bedrag van 91.000 euro aan beslag. Er werd daarbij 4595 euro direct geïncasseerd. Ook werden vijf auto's in beslag genomen.

Rijder onder invloed aangehouden in Moergestel

MOERGESTEL: Vannacht is op de Sonman een 49-jarige man uit Moergestel omstreeks 01.30 uur betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 330 ugl. Hij had naar eigen zeggen vier glazen jenever gedronken.

Politie Tilburg ruimt vier hennepkwekerijen

TILBURG: Op dinsdag 22 april werden in het kader van het districtelijke hennepconvenant een viertal woningen in Tilburg bezocht en geruimd.

Zo werd in een woning gelegen aan de Lunterenstraat een kwekerij ontdekt met 302 hennepplanten, met de stroom bleek gefraudeerd te zijn. In een woning gelegen aan de Sas van Gentstraat werden 65 hennepplanten ontdekt en ook fraude met stroom geconstateerd. In een woning in de Bartokstraat werden 115 hennepstekjes ontdekt. Tenslotte werd in een woning aan de Generaal Smutslaan een kwekerij ontdekt met 80 hennepplanten. Ook hier was met de elektriciteit geknoeid.

De politie in Tilburg ruimt vrijwel wekelijks hennepkwekerijen. Veel tips over kwekerijen worden gemeld via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). De politie gaat na zo'n melding wel eerst verder onderzoek verrichten. Het ruimen van hennepplantages krijgt in Tilburg een hoge prioriteit. Immers dergelijke kwekerijen veroorzaken dikwijls stankoverlast en zijn vaak ook brandgevaarlijk. Verder vinden er rond hennepkwekerijen ook criminele activiteiten plaats.

Informatieavond Buurtpreventie Wandelbos geslaagd

TILBURG: Maandagavond hebben wijkagenten Michel van Dongen, Ine van der Welle en Yildirim Simsek van het politieteam Tilburg West een informatieavond gehouden voor bewoners van het Wandelbos. De bewoners hadden zich aangemeld voor deze avond omdat ze wellicht interesse hebben om te participeren in de buurtpreventie. Vier leden van de buurtpreventie vertelden enthousiast over hun rol en taken. Een persoon uit het publiek sprak veel bewondering voor deze vrijwilligers uit. Van de 13 geïnteresseerde bewoners hebben zich maandagavond reeds 8 aangemeld. En wellicht volgen er nog meer.

Inbrekers komen ook via de voordeur

TILBURG: Analyse van de woninginbraken die in het district Tilburg in 2008 gepleegd zijn, heeft opgeleverd dat in bijna 23% van de gevallen de inbraken via de voordeur plaats vinden. Van de 611 inbraken gebeurde dat 140 keer. De politie waarschuwt daarom de bewoners om de voordeur goed af te sluiten.

Een veel gebruikte methode is namelijk het hengelen en flipperen. Maar ook het forceren van het slot en het inslaan van een ruitje komen vaak voor. Op een aantal adressen kunnen de dieven toeslaan omdat de bewoners niet altijd hun voordeur slotvast afsluiten en / of extra beveiligen met grendels. In sommige gevallen is het voldoende om een ruitje in te slaan waarna men middels handreiking de deur kan openen,.

De politie waarschuwt daarom de bewoners ook alert te zijn op de voordeur. Uit gesprekken met gedupeerden is gebleken dat zij er vaak vanuit gaan dat de achterdeur het meest kwetsbaar is. Ze richten zich dan onvoldoende op de voordeur. Ook blijkt dat inbrekers huizen afspeuren op openstaande ramen. Daarom: geef inbrekers geen kans en sluit uw woning goed af, ook uw voordeur.

Politie onderzoekt snelkraken

TILBURG / GOIRLE / OISTERWIJK: Vannacht hebben in Tilburg en Goirle twee snelkraken plaatsgevonden in discountdrogisterijen. De politie vermoedt dat het om dezelfde daders gaat. Het zou gaan inbrekers die gebruik maken van motoren. Ook werd vannacht ingebroken in een kledingzaak aan de Dorpsstraat in Oisterwijk. De daders daarvan reden weg in een grijze auto. De politie roept getuigen op zich te melden.

TILBURG: Vannacht is omstreeks 03.00 uur ingebroken in een discountdrogisterij aan het Buurmalsenplein. De inbrekers hebben met een trottoirtegel de ruit van de toegangsdeur vernield. Daarna zijn ze via het ontstane gat naar binnen gekropen. Uit de winkel zijn parfums en rookwaren gestolen. Een getuige zag dat er voor de zaak twee motoren stonden met een bestuurder. De inbrekers, die in het donker gekleed waren, sprongen achterop deze motoren, waarna zij wegreden in de richting van de Buurmalenlaan.

GOIRLE: Omstreeks 03.30 uur werd ingebroken in een discountdrogisterij aan de Hovel. Ook hier werd de ruit van de voordeur met klinkers vernield. Er werden sigaretten en parfums gestolen. Ook hier sprongen de inbrekers volgens een getuige op twee gereedstaande motoren. De politie heeft vandaag een uitgebreid buurtonderzoek ingesteld.

OISTERWIJK: Vannacht is omstreeks 03.45 uur een snelkraak gepleegd op een kledingzaak aan de Dorpsstraat. De inbrekers hebben met een moker een ruit vernield en hebben via de ontstane opening de winkel betreden. Uit de zaak werd een groot aantal kledingstukken ontvreemd. Een getuige heeft gezien dat de inbrekers gevlucht zijn in een grijze auto.

Getuigenoproep
De politie verzoekt getuigen of personen die andere informatie over deze inbraken hebben, die nog geen verklaring hebben afgelegd contact op te nemen met 0900-8844.

Jongen aangehouden na belediging

GOIRLE: De politie heeft dinsdagmiddag op de Tilburgseweg een 14-jarige jongen uit Goirle aangehouden ter zake belediging. Hij vond het nodig om in bijzijn van een vriend zijn middelvinger naar agenten op te steken. Hij moet vermoedelijk naar bureau Halt.

Scholier verduistert blikjes Red Bull

TILBURG: Gistermiddag is op een middelbare school in Tilburg een 18-jarige scholier betrapt op verduistering van acht blikjes Red Bull en een fles cola. Het meisje liep stage bij een cateringbedrijf van een school. Ze had in het magazijn de goederen gepakt en in haar tas gestopt. Een medewerker van het cateringbedrijf zag het meisje in het magazijn bij de stellage. Later bleek dat het meisje die 's morgens nog een lege tas bij zich had, nu een volgepropte tas had. Ze gaf de verduistering toe. Ze had het als een test beschouwd omdat ze het gevoel had dat ze niet vertrouwd werd door haar begeleiders. Ze heeft een boete van 150 euro gekregen.

Politie Tilburg-Oisterwijk houdt verkeerscontroles

OISTERWIJK / MOERGESTEL / BERKEL-ENSCHOT: De politie van het team Tilburg Noord-Oisterwijk heeft gisteren op diverse locaties in het werkgebied een verkeerscontrole gehouden. Er werden 43 bekeuringen uitgeschreven.

De resultaten
Burg. Vogelslaan / Oisterwijk

- 3 x snelheid (max. 70 km/u waar 50 km/u is toegestaan)
- 1 x gordel

Akkerweg/Moergestel (tussen Stokeind en Tilburgseweg)

- 17 x snelheid (max 80 km/u waar 50 km/u is toegestaan)

Gen. Eisenhowerweg/Berkel-Enschot en Jules Verneweg/Tilburg
- 22 x voor gordel en snelheid, inclusief 1 x voor ongeldig certificaat rij-instructeur

Politie onderzoekt diefstal motorboot

MOERGESTEL: Vanaf een bedrijfsterrein aan de Sonman is dinsdagavond of vannacht een motorboot gestolen. Het gaat om een witkleurig vaartuig van het merk Reinell. De boot stond op een trailer van het merk Knott die ook is gestolen. De dieven hadden het slot van een hek geforceerd. Van de gedupeerde eigenaar is een aangifte opgenomen.

Auteur: Willem van Hooijdonk