D66

Trek lering uit zaak Theo van Gogh

23 april 2008

D66-Fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat het kabinet zelf kritisch de zaak van Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh, evalueert. Onlangs verscheen een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over de beoordeling door de AIVD van Mohammed B. De man die van Gogh op 2 november 2004 vermoordde was bekend bij de AIVD en duidelijk was dat hij een moslimradicaal was met gewelddadige ideeën.

In een persbericht concludeerde Binnenlandse Zaken uit het onderzoek ten onrechte dat de moord niet voorkomen had kunnen worden. Alexander Pechtold: "Het is goed dat nu boven tafel is gekomen hoe de AIVD precies heeft gehandeld en wat er is misgegaan. Maar het is niet aan Binnenlandse Zaken om dit te bagatelliseren en dat ze verkeerde informatie verstrekken. De taak van de overheid is om de burgers te beschermen en we moeten kijken hoe het in de toekomst beter kan."

Het rapport van de CTIVD is kritisch ten opzichte van de rol van de inlichtingendienst, maar na het verschijnen ervan stuurt het ministerie van Binnenlandse Zaken een persbericht waarin het oordeel van de CTIVD wordt afgezwakt. De CTIVD zelf verzet zich hiertegen. Pechtold: "Binnenlandse Zaken verstrekt verkeerde informatie. Ik wil weten waarom ze dat doen."

Na de moord op van Gogh heeft toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) gezegd dat er geen aanwijzingen waren dat B. risicovol was, noch dat er reden was om te stellen dat de AIVD verkeerd gehandeld heeft. Ook ontkende de minister dat Mohammed B. internationale terroristische contacten had, terwijl nu blijkt dat dit wel het geval is. Pechtold onderstreept daarom het belang van een onafhankelijk toezichtorgaan als de CTIVD. "Het is zaak dat Binnenlandse Zaken zijn verantwoordelijkheid neemt, en geen misleidende informatie verstrekt. Ik vraag minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) duidelijkheid over de rol van de AIVD in de zaak Van Gogh, en ik wil weten wat zij gaat doen met de uitkomsten van het rapport van de CTIVD. We moeten zorgen dat in de toekomst zorgvuldiger en alerter gehandeld wordt om terreuracties te voorkomen", aldus Pechtold.

---