Gemeente Hoorn


Raden Hoorn en Medemblik willen door met stoomtram

23 april 2008 - De gemeenteraden van Hoorn en Medemblik hebben ermee ingestemd om zo snel mogelijk een bedrijfsplan te laten maken voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op de kortst mogelijke termijn wordt een onafhankelijk kwartiermaker benoemd.

Het plan moet binnen drie maanden klaar zijn. Tot die tijd worden de hoogstnoodzakelijke bijdragen gegeven om de stoomtram rijdend te houden. De gemeenteraad van Hoorn gaf dinsdag 22 april in een extra vergadering unaniem zijn fiat aan het voorstel. In Medemblik had de gemeenteraad al eerder steun uitgesproken voor de benoeming van een kwartiermaker en een bedrijfsplan.

Basis voor het bedrijfsplan is de koers die de gemeenteraden eerder als voorwaarde voor hun bijdrage hebben gesteld. Dit betekent dat de museale activiteiten ten dienste staan van de exploitatie van een toeristische trein. Het museale karakter blijft behouden, maar de invulling van het museale wordt dus bepaald door de mogelijkheden in het toeristische vervoer. Deze richting is recent geadviseerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Andersson Advies.

Zodra het bedrijfsplan gereed is, zal de gemeente Enkhuizen opnieuw worden benaderd om bij te dragen in het liquiditeitstekort en de exploitatie. Ook de overige West-Friese gemeenten en de provincie zal dan worden gevraagd om een bijdrage in het liquiditeitstekort.

De colleges van Hoorn en Medemblik willen schouder aan schouder de klus klaren, omdat zij toekomst zien in de stoomtram. Zij vinden de stoomtram een absolute topper voor het toerisme in West-Friesland.