VVD



Décharge: Europarlement legt Commissarissen strak regime op voor verbeteringen

Vandaag heeft de Europees Parlement kwijting gegeven aan de Europese Commissie voor de EU-begroting van 2006. Echter pas na vergaande concessies en beloftes van de Europese Commissie.

"De Commissie zal aan bijna alle eisen van de VVD voldoen. Lidstaten worden sneller en harder gestraft. De Commissie zal stevige politieke ondersteuning geven aan de Nationale Verklaringen van Lidstaten en als er niet is voldaan aan de regels voor aanbestedingen wordt 100% van het bedrag direct teruggevorderd. Een goed resultaat dat door dreiging met uitstel kon worden bereikt", aldus Jan Mulder.

De VVD bleef echter kritisch, omdat de beloftes van de Commissie nog wel nagekomen moeten worden. Daarom diende het een voorstel in dat er voor moet zorgen dat de Commissie zich ook daadwerkelijk aan haar beloftes zal houden. De Commissie kwam in het debat voorafgaand aan de plenaire stemming al aan het voorstel tegemoet, door toe te zeggen dat Eurocommissarissen nu maandelijks aan de begrotingscontrolecommissie over de voortgang zullen rapporteren.

Jan Mulder is tevreden over deze afspraak: " Al eerder had het Europees Parlement haar tanden laten zien. Dat is goed, maar voor de VVD was het essentieel dat dit ook echt resultaat gaat opleveren. Met deze afspraak houden we de lijnen kort en kunnen we waar nodig extra impuls geven aan de verbetering van het financiële beheer in de Europese Unie."

Verder werd een VVD voorstel aangenomen, dat de Europese Rekenkamer een pluim geeft . Voor het eerst gaf zij meer inzicht in het aantal fouten bij het structuurbeleid en de financiële impact daarvan op de EU begroting.

Jan Mulder: "Voor het Europees Parlement is dit soort informatie van wezenlijk belang. Het geeft ons duidelijk inzicht in de staat van het financiële beheer in de Lidstaten en in de Commissie. Ik vind daarom ook dat de Europese Rekenkamer in de toekomst deze informatie voor alle delen van de begroting moet achterhalen en bekendmaken"