VVD



Herintroductie diermeel komt dichterbij

VVD-Europarlementariƫr Jan Mulder ontving bemoedigende antwoorden van de Europese Commissie op zijn schriftelijke vragen.

. De Europese Commissie verwees net als in antwoorden op eerdere schriftelijke vragen van Jan Mulder over het onderwerp naar het beschikbaar komen van gevalideerde testen als voorwaarde voor herintroductie van diermeel in veevoer. Het gaat om testen die verschillende soorten dierlijke eiwitten van elkaar kunnen onderscheiden om te kunnen controleren of gebruik van diermeel wel volgens de regels gebeurt. De Commissie antwoordt verder dat deze testen "niet voor de tweede helft van 2008" beschikbaar zouden komen. Mulder: "Ik concludeer dat vanaf juli van dit jaar de benodigde testen al beschikbaar zouden kunnen zijn. De veevoersector kan zich denk ik alvast voorbereiden op herintroductie van diermeel." Volgens de regels zal echter alleen diermeel van niet-herkauwers gebruikt worden in voer van niet-herkauwers, waarbij het met name gaat om het gebruik van diermeel afkomstig van pluimvee voor varkensvoer en omgekeerd.

Mulder: "Diermeel is een waardevolle eiwitbron, die zo nuttig mogelijk ingezet moet worden. Herintroductie van diermeel zal de import van eiwitrijke gewassen, zoals soja, uit de rest van de wereld gedeeltelijk kunnen vervangen."

De Commissie antwoordt verder dat ze het dossier prioritair zal behandelen om verdere vertraging te voorkomen. Daarnaast wordt gemeld dat vanaf juli van dit jaar lidstaten voorstellen kunnen indienen voor versoepeling van hun BSE-controleprogramma's. Hierdoor kan het aantal testen van runderen die geslacht worden waarschijnlijk verder beperkt worden. Deze testen kosten de sector momenteel nog veel geld.

Hieronder vindt u de link naar schriftelijke vragen van Jan Mulder en de antwoorden van de Europese Commissie:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-