Provincie Noord-Holland

Verbetervoorstellen OV-Taxi

23-4-2008

Naar aanleiding van het onderzoek van een werkgroep van Provinciale Staten naar de OV-Taxi, stellen Gedeputeerde Staten voor om nog in 2008 verbeteringen door te voeren.

GS zijn het met de werkgroep eens dat het percentage van 92% op tijd gereden ritten voldoende is. Maar de resterende 8% blijft een punt van aandacht. Een groot deel van de vertragingen wordt veroorzaakt door files. Deze zijn vaak niet te beïnvloeden, maar het is wel mogelijk om de vervoerder hier meer op te laten inspelen.
GS stellen daarom voor om een maximum aantal ritten per uur of tijdsblok in te voeren om zo de ritten optimaal te kunnen inplannen. Ook wordt gedacht aan het aanbieden van alternatieve vertrektijden in de spits en de verplichting om langere reizen (meer dan vijf zones) minimaal 24 uur van tevoren te boeken.

Taxipoints
Een andere maatregel is dat bij de receptie van ziekenhuizen zogenoemde Taxipoints komen. Met de vervoerspas meldt de reiziger zich aan en wordt vervolgens door de dichtstbijzijnde OV-Taxi opgehaald. Dit scheelt ook in de wachttijd. Een laatste voorstel is dat scootmobiels alleen nog bij reizen van drie zones of meer meegenomen mogen worden. Dit vanuit de gedachte dat reizen van minder zones met de scootmobiel zelf afgelegd kunnen worden.
Over de hiervoor genoemde maatregelen wordt nog overleg gevoerd met de gemeenten. Zij hebben hierin de beslissende stem. Daarnaast stellen Gedeputeerde Staten voor om in te zetten op betere voorlichting over de OV-Taxi, met onder meer een vernieuwde folder voor pashouders, die ook via gemeenten wordt verspreid, en informatie in de OV-Taxi zelf. Een verdere maatregel is verbetering van de service door onder meer een uitgebreidere instructie voor (nieuwe) chauffeurs en betere kennis van het wegen- en stratennet in de centrale. De voorstellen worden voorgelegd aan Provinciale Staten.