PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Rotterdam, 23 april 2008

PvdA wil afrekenbare doelstellingen voor Rotterdamwet

De PvdA dient morgen in de gemeenteraad een motie in om de Rotterdamwet te voorzien van duidelijke, afrekenbare doelstellingen.

"De problematiek in sommige Rotterdamse gebieden is erg groot. Geen enkele partij kan dit ontkennen." Dit zegt Tom Harreman, PvdA gemeenteraadslid. "De PvdA ziet de Rotterdamwet als één van de vele maatregelen die dit stadsbestuur neemt om de wijken leefbaarder te maken. De Rotterdamwet geeft wijken een broodnodige adempauze zodat andere projecten die in een wijk investeren, zoals bijvoorbeeld het Pact op Zuid en de Vogelaarwijken, maximaal effect kunnen hebben."

De Rotterdamwet belet mensen die niet uit Rotterdam komen met een laag inkomen in bepaalde wijken te komen wonen. Deze niet-Rotterdammers zijn wel welkom in alle andere wijken van de stad. Mensen die al in Rotterdam wonen kunnen gewoon naar de Rotterdamwet-wijken verhuizen, ongeacht hun inkomen. Harreman: "Dit neemt niet weg dat de Rotterdamwet voor sommige mensen erg ingrijpend is. Wij vinden de Rotterdamwet dan ook geen wondermiddel, maar een noodmaatregel."

Het liefst zou de PvdA dan ook zien dat de Rotterdamwet geheel zou verdwijnen, maar de problemen in de wijken moeten dan wel opgelost zijn. Harreman: "De Rotterdamwet is geen doel op zich, maar een tijdelijke maatregel."

De PvdA heeft daarom al in 2006 met een motie afgedwongen dat de Rotterdamwet goed gemonitord en geëvalueerd moet worden. Pas wanneer alle wijken schoon, mooi en veilig zijn zal de PvdA de Rotterdamwet willen afschaffen.

Die evaluatie mist nu nog wel duidelijke vaste targets. De PvdA dient bij het debat morgen in de gemeenteraad over de Rotterdamwet een motie in om de huidige criteria te voorzien van afrekenbare doelstellingen. "Zo wordt het voor iedereen duidelijk wanneer de wet voldoende succes heeft behaald," aldus Harreman.