Groen!

Brussel, 23 april 2008

Groen! wetsvoorstel maakt opsluiting van kinderen onmogelijk

Regeringspartij PS eist nu duidelijkheid van VLD-minister Turtelboom, eveneens lid van de regering, over het opsluiten van kinderen in gesloten centra. Die duidelijkheid is gemakkelijk te verkrijgen. Freya Piryns diende een wetsvoorstel in dat het opsluiten van minderjarige asielzoekers onmogelijk maakt. Dat is de enige logische conclusie uit het feit dat opsluiting tegen de internationale rechtsregels is.

Donderdag heeft minister Turtelboom in de senaat op vraag van Freya Piryns gesteld dat het opsluiten van kinderen in gesloten asielcentra geen enkel wettelijk probleem is. Dat klopt natuurlijk niet.

Het is het kinderrechtencommissariaat dat zelf aangeeft dat het verdrag van de rechten van het kind op verschillende vlakken geschonden wordt, zoals:


- Artikel 3: primaat van het belang van het kind


- Artikel 19: recht op bescherming tegen mishandeling en verwaarlozing


- Artikel 22 : extra bescherming van minderjarige asielzoekers


- Artikel 37: recht op bescherming tegen foltering, wrede of vernederende behandeling

Bovendien mogen kinderen onder geen beding gestraft worden voor iets waarvoor niet zijzelf maar wel hun ouders verantwoordelijk zijn. Zo stelt artikel 2.2 dat kinderen beschermd moeten worden tegen alle vormen van discriminatie of bestraffing op grond van de omstandigheden of de activiteiten van, de meningen geuit door of de overtuigingen van de ouders, wettige voogden of familieleden.

Het is Professor Vandenhole, houder van de UNICEF-leerstoel Kinderrechten van UA, die aantoont dat de opsluiting in strijd is met het Europees verdrag van de rechten van de mens, namelijk Artikel 5 over het Recht op vrijheid, dat zegt dat vrijheidsberoving van minderjarigen is enkel en alleen toegelaten 'om toezicht uit te oefenen op de opvoeding'.

Alternatieven voor de opsluiting zijn er genoeg:


- Gezinnen met kinderen moeten, zoals dat bijvoorbeeld in Zweden het geval is, onmiddellijk een coach toegewezen krijgen die hen begeleidt.


- Bij asielprocedures moet voorrang worden gegeven aan de meest kwetsbaren en dit zijn in de praktijk vaak gezinnen met kinderen. Hierbij moet de maximumtermijn van een jaar worden gerespecteerd. Het is inhumaan om kinderen die hier hebben school gelopen, de taal hebben geleerd en een vriendenkring opgebouwd, terug te sturen naar een land dat ze misschien niet meer herkennen.


- Er moet een gespecialiseerd open centrum komen voor gezinnen met kinderen waar ze in een huiselijke sfeer en met respect voor hun gezinssfeer kunnen verblijven zolang de procedure loopt. Dit voorstel kan enkel in praktijk worden omgezet wanneer de termijn van maximum 1 jaar procedure altijd wordt gehaald.

Groen ! hoopt dat de andere partijen, ook de meerderheidspartij PS haar wetsvoorstel zal steunen zodat er eindelijk een eind komt aan het opsluiten van minderjarige asielzoekers.

Freya Piryns, Groen! senator