VVD


vvd

23-4-2008

VVD dient motie van wantrouwen in tegen Albayrak

VVD-woordvoerder Kamp heeft vandaag het vertrouwen in de staatssecretaris van Justitie opgezegd.

Van de sinds enkele weken in Nederland verblijvende groep van 770 chinezen zijn er 300 in de illegaliteit verdwenen. De VVD heeft de staatssecretaris in een eerder stadium gewaarschuwd dat dit kon gebeuren en heeft de staatssecretaris gevraagd om deze groep vast te houden. De staatssecretaris van Justitie heeft toen aangeven dat het wettelijk niet mogelijk was om dat te doen. De VVD heeft vandaag in een debat met de staatssecretaris aangetoond dat het wettelijk mogelijk was geweest om dat wel te doen. De staatssecretaris weigerde in het debat om dit voor de resterende groep chinezen alsnog te doen. Hierop heeft de VVD een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris ingediend.

Hieronder vindt u de wettelijke mogelijkheden waar de staatssecretaris gebruik van had kunnen maken.

De redenering van de staatssecretaris is: ik kan illegalen in vreemdelingenbewaring nemen, maar asielzoekers niet. In deze casus kan ik de Chinezen pas na afwijzing van hun aanvraag in bewaring nemen, teneinde ze uit te zetten.

Deze redenering is onjuist. Ook wie een asielaanvraag heeft ingediend en dus tijdelijk rechtmatig verblijf heeft, kan in vreemdelingenbewaring worden genomen. Daarvoor staat in de Vreemdelingenwet artikel 59 lid 1 onder b. De redelijke vereisten daarvoor zijn: (1) het vermoeden dat betrokkene zich aan uitzetting zal onttrekken, (2) zicht op uitzetting en (3) een individuele afweging.

(1) Ik verwijs naar uitspraak 200708267 van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake een asielzoeker die voorheen illegaal in Nederland verbleef: omdat bij betrokkene niet van meet af aan de intentie bestond asiel te vragen, was inbewaringstelling mogelijk.

(2) Ik verwijs naar uitspraak 200705642 van de Raad van State over de uitzetting van een Chinese vreemdeling, waarbij o.a. overwogen werd dat het zicht op uitzetting bestaat indien betrokkene meewerkt.

(3) En dan de individuele afweging. Op basis van de informatie die tijdens de individuele intake werd verkregen, in combinatie met het gegeven dat men deel uitmaakte van een grote groep die zich plotsklaps meldde en de duidelijke aanwijzingen dat deze groep voorheen al illegaal in Nederland verbleef, hadden de individuele afwegingen tot de conclusie moeten leiden dat inbewaringstelling nodig was om het weer in de illegaliteit onderduiken te voorkomen.

Motie van het lid Kamp (VVD)

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat eind maart 770 Chinezen zich plotsklaps hebben gemeld voor een verblijfsvergunning asiel en het vermoeden bestaat dat deze personen voorheen illegaal in Nederland verbleven;

constaterende dat 300 van hen inmiddels al weer uit het zicht zijn verdwenen en ook de overigen uit het zicht dreigen te verdwijnen;

overwegende dat de Kamer de regering heeft opgeroepen alles in het werk te stellen om betrokkenen te laten terugkeren naar China en dus te voorkomen dat zij hun illegale verblijf in Nederland voortzetten;

overwegende dat de staatssecretaris van justitie geen gebruik heeft gemaakt van de wettelijke mogelijkheden om betrokkenen vast te houden;

zegt het vertrouwen in de staatssecretaris op

en gaat over tot de orde van de dag.

Woensdag 23 april 2008