Eén kilo gelekt koudemiddel gelijk aan uitstoot 1300-3800 kg CO

Geurstof in koudemiddelen in strijd tegen broeikaseffect

23 april 2008 - Door een geurmiddel toe te voegen aan koudemiddelen in koelinstallaties kan de emissie van HFK's door lekkages minimaal met 135.000 ton CO equivalent worden teruggebracht. Lekkages zijn met een geurmiddel sneller te detecteren, op te sporen en te verhelpen.

HFK's is het meest gangbare koudemiddel en wordt ook veel toegepast bij de lekgevoelige middelgrote koel- en warmtepompsystemen in kantoren, industrie, ziekenhuizen etc. Omdat toevoeging van een geurstof aan koudemiddelen enkel succesvol kan zijn als het internationaal verplicht wordt gesteld, vindt TNO dat Nederland dit zou moeten aankaarten bij de EU. Het idee is vergelijkbaar met aardgas, waaraan om veiligheidsredenen al een dergelijke geurstof wordt toegevoegd.

Kleur- en geurloos

Synthetische koudemiddelen zijn kleur- en geurloos en bij een lekkage blijft de druk in het systeem gelijk tot de laatste druppel. Bij lekkage of een calamiteit kan zo ongemerkt de hele installatie leeglopen. Ook de wettelijk verplichte koudemiddeldetectie kan dit niet altijd voorkomen. Naar schatting lekt bij lekkages en onzorgvuldige recycling per jaar 3,5 - 5 % van de totale hoeveelheid HFK's weg. Dat was volgens het Europees Milieu Agentschap in 2005 in Nederland zo'n 1,3 miljoen ton CO equivalent. Als geurtoepassing HFK-lekverliezen met 10% kan verminderen, is de maatregel goed voor minimaal 135.000 ton CO -equivalent minder uitstoot. In 2005 stootte Nederland in totaal 212 miljoen ton CO equivalent uit (CBS, MNP).

Kyoto Protocol

Het Kyoto Protocol schrijft het terugdringen voor van broeikasgassen met 5,2% ten opzichte van 1990. HFK's dragen in de EU voor 1,5% bij aan de totale broeikasgasemissies. Sinds 1998 is in Nederland de uitstoot van HFK's door goede administratie en monteuropleidingen al sterk teruggebracht. Het is nu tijd voor een volgende stap.