Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk W&B/SFI/08/10832 Doorkiesnummer Datum 23 april 2008

Onderwerp Cijfers m.b.t. w-deel en bijzondere bijstand en
onderzoek verdeelmodel WWB

Tijdens het algemeen overleg van 27 februari over WWB-onderwerpen, heb ik toegezegd om u inzicht te verschaffen in de uitgaven van gemeenten met betrekking tot het re- integratiebudget (w-deel WWB) en indien mogelijk in de uitgaven aan bijzondere bijstand. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om u te informeren over de stand van zaken omtrent de uitwerking van verbetersuggesties voor het objectief verdeelmodel voor het i-deel WWB. Dit vormt een onderdeel van de follow-up van de evaluatie van het objectief verdeelmodel, die ik tijdens het algemeen overleg op 27 februari met u heb besproken.

Uitgaven werkdeel
Mevrouw Van Gent heeft verzocht om de Kamer inzicht te geven in de uitgaven van gemeenten met betrekking tot het re-integratiebudget (het zogeheten w-deel). In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de gemeentelijke budgetten en uitgaven op het werkdeel in 2006.

Bijzondere bijstand
Mevrouw van Gent heeft verzocht om inzicht te krijgen in de uitgaven van gemeenten aan bijzondere bijstand. Gemeenten verstrekken bijzondere bijstand op grond van artikel 35 WWB aan personen die niet over voldoende middelen beschikken om uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten te voldoen. Deze bijstand wordt in de meeste gevallen om niet verstrekt. In een aantal situaties is het mogelijk om bijzondere bijstand in de vorm van een lening te verstrekken.

Ons kenmerk W&B/SFI/08/10832

De ontvanger betaalt dan de lening (geheel of gedeeltelijk) terug. In het overzicht in bijlage
1 is per gemeente weergegeven wat de verstrekte bijzondere bijstand in 2006 is geweest. Deze bedragen zijn dus niet verminderd met de eventuele ontvangsten uit terugbetaalde leenbijstand. De bron van deze gegevens is de Kernkaart WWB, zoals die ook te raadplegen is op de web-site van het gemeenteloket (www.gemeenteloket.szw.nl).

Objectief verdeelmodel WWB inkomensdeel
In mijn standpunt over de evaluatie van het verdeelmodel van 11 februari jl. (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, kamerstuk 29674 nr. 22) en tijdens het algemeen overleg van 27 februari jl. heb ik aangegeven nog dit jaar onderzoek te zullen starten naar de vraag hoe de lokale arbeidsmarktsituatie (nu gemeten op COROP-niveau) optimaal in het model kan worden verwerkt. Zoals vermeld in genoemd standpunt, zal ik hierbij ook de vraag betrekken hoe de factor arbeidsmarkt in het verdeelmodel voor de re-integratiemiddelen kan worden opgenomen. In ditzelfde traject zal ik ook onderzoek naar vervanging van de maatstaf huurwoningen meenemen. Bij deze brief voeg ik de startnotitie die ten behoeve van het onderzoek in overleg met Divosa en de VNG tot stand is gekomen.

Een aantal onderzoeksbureau's is uitgenodigd om te offreren. Na beoordeling van de binnengekomen offertes kan het onderzoek naar verwachting in de tweede helft van april van start gaan.
Zoals gebruikelijk, zal voor de begeleiding van het onderzoek een klankbordgroep worden samengesteld. Ik zal o.a. de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv), de VNG, Divosa en een aantal individuele gemeenten uitnodigen om in de klankbordgroep te participeren.

Tijdpad
Zoals ook in de startnotitie is aangegeven, zal ik u in juni informeren over de stand van zaken van het onderzoek.1 Om gedegen onderzoek naar eventuele verbeteringen in het verdeelmodel mogelijk te maken, ligt het niet in de verwachting dat in juni al concrete verbetervoorstellen voorliggen met betrekking tot de maatstaf huurwoningen en de arbeidsmarktfactor.


1 Zoals ik heb toegezegd tijdens het AO van 27 februari hl., ontvangt u in juni tevens voorstellen voor de uitwerking van een aangepast vangnet.

---

Ons kenmerk W&B/SFI/08/10832

Het onderzoek zal eind augustus worden afgerond. Daarna zal ik bestuurlijk overleg voeren met de VNG over de resultaten van het onderzoek en de betekenis hiervan voor het objectief verdeelmodel. Vervolgens zal ik mijn voorstellen aan de Kamer doen toekomen. Na een beslissing over eventuele wijzigingen in het objectief verdeelmodel kan het besluit WWB worden gewijzigd ten behoeve van het verdeelmodel 2010. Gemeenten zijn dan tijdig op de hoogte van wijzigingen in de verdeling.
In september 2008 zal conform de gebruikelijke procedure de verdeling voor 2009 bekend worden gemaakt.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):

1) cijfers m.b.t. w-deel en bijzondere bijstand; 2) startnotitie onderzoek verdeelmodel WWB


---